Δύο Ουκρανοί στρατηγοί αναλύουν στο BBC τους λόγους για τους οποίους το Κίεβο αντέχει στις επιθέσεις και δεν πρόκειται να «πέσει» εύκολα.
Τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίζονται καθώς διανύουμε την 20ή ημέρα του πολέμου που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη. Το Κίεβο εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών. Η Ρωσία έχει σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα, ωστόσο η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δεν έχει «πέσει» μέχρι σήμερα.
Οι Ουκρανοί, στρατιώτες, πολίτες και εθελοντές, αλλά και ξένοι που έχουν απαντήσει στο κάλεσμα της χώρας για βοήθεια, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση εδώ και ημέρες. Όμως, όσο οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στην περιοχή αυτή, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η μάχη των Ουκρανών.
Τα πλήγματα έχουν διαλύσει κτίρια, έχουν σκοτώσει, εκτοπίσει και τραυματίσει δεκάδες πολίτες, αλλά κάποια τμήματα της πόλης παραμένουν αλώβητα. Άλλες πόλεις έχουν «ισοπεδωθεί» από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας προφανώς ανησυχούν πως κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και στην πόλη τους.
Οι στρατηγοί που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις εξηγούν ότι ο ουκρανικός στρατός μάχεται σκληρά για να κρατήσει το πυροβολικό της Ρωσίας εκτός βεληνεκούς επίθεσης, ώστε να μην μπορεί να αξιοποιηθεί επαρκώς. Όμως, παραδέχονται πως η πρωτεύουσα είναι ευάλωτη σε πυραυλικά πλήγματα.
Όμως οι Ουκρανοί, όπως αναφέρουν οι στρατηγοί στο BBC, έχουν με το μέρος τους την τοπογραφία της περιοχής. Η πόλη του Κιέβου είναι μεγάλη και χωρίζεται σε δύο τμήματα από τον ποταμό Δνείπερο, αλλά και από τους παραποτάμους του.
Το μέγεθος της πόλης καθιστά την άμυνά της δύσκολο εγχείρημα, λέει ο στρατηγός Andriy Kryschenko, αλλά ταυτόχρονα δίνει πλεονέκτημα στους Ουκρανούς μαχητές. Ποτάμια και γέφυρες που βρίσκονται στο Κίεβο οχυρώνονται από τους στρατιώτες, ενώ οι βάλτοι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και κίνηση μεγάλων μονάδων στρατού.
Πλεονέκτημα δίνει επίσης η βιομηχανική φύση του Κιέβου, εξηγεί ο στρατηγός, καθώς τα πολυάριθμα εργοστάσια και εργαστήρια που βρίσκονται στην πόλη έχουν πλέον αποκτήσει έναν νέο σκοπό: την παραγωγή εξοπλισμού που χρειάζεται για την οχύρωση, με τσιμεντόλιθους, σάκους με άμμο και εμπόδια για τα τανκς.
Ο άλλος Ουκρανός στρατηγός, Sergiy Knyazev λέει στο BBC ότι η προέλαση των Ρώσων έχει διακοπεί με στρατηγικά σχεδιασμένες εκρήξεις σε γέφυρες της περιοχής. Τα στρατεύματα δεν μπορούν να περάσουν από τις ελώδεις εκτάσεις εξίσου εύκολα και έτσι η πρόοδός τους καθυστερεί σημαντικά. Επίσης, αν τελικά τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρήσουν να κινηθούν στους βάλτους, οι Ουκρανοί είναι σε θέση μάχης και περιμένουν να αμυνθούν στα σημεία αυτά.
Η άμυνα της πόλης συνεχίζεται και έχει εκπλήξει εχθρούς και συμμάχους της Ουκρανίας, όμως δεν έχουμε δει επιθέσεις μεγάλης ισχύος στην ουκρανική πρωτεύουσα, μέχρι στιγμής.
- Διαβάστε αναλυτικό το άρθρο του δημοσιογράφου Jeremy Bowen του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων BBC με τίτλο «Ukraine war: Kyiv terrain will slow Russian troops, say Ukraine generals», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ