Συνελήφθη η δημοσιογράφος που έκανε αντιπολεμική διαμαρτυρία στη ρωσική τηλεόραση – Άγνωστη η τύχη της λέεν οι δικηγόροι της

0

Αγωνία για την τύχη της ρωσσοουκρανίδας δημοσιογράφου Μαρίνα Οβσιανίκοβα (Marina Ovsyannikova) η οποία έκανε αντιπολεμική διαμαρτυρία σε ρωσικό δελτίο ειδήσεων και εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος συνελήφθη από της ρωσικές αρχές και μέχρι τώρα είναι εξαφανισμένη!.
Συγκεκριμένα η Ovsyannikova εισέβαλε στον τηλεοπτικό αέρα του ρωσικού -κρατικά ελεγχόμενου τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 1 (Первый канал), την ώρα που η παρουσιάστρια Αικατερίνη Αντρέεβα (Ekaterina Andreeva), μετέδιδε το δελτίο ειδήσεων κρατώντας ένα πλακάτ με αντιπολεμικό μήνυμα που έγραφε: «Όχι στον πόλεμο, σταματήστε τον πόλεμο, μην πιστεύετε την προπαγάνδα, σας λένε ψέματα εδώ».


Η δημοσιογράφος, όπως σημειώνει το BBC δηλώθηκε αγνοούμενη κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Η τύχη της είναι πλέον άγνωστη», γράφει το BBC.
Ο δικηγόρος της κ. Ovsyannikova, Pavel Chikov, έγραψε στο Twitter ότι δεν μπόρεσε να βρει την πελάτισσά του.


Οι δικηγόροι της κυρίας Ovsyannikova υποστηρίζουν ότι ψάχνουν να βρουν της πελάτισσά τους αλλά δεν έχου καταφέρει να τη βρουν.
Μία από αυτές, η Αναστασία Καστάνοβα (Anastasia Kostanova), είπε στο BBC Russian ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κυρία Ovsyannikova, αλλά οι κλήσεις της έμειναν αναπάντητες. Επιπλέον είπε ότι «πέρασε όλη τη νύχτα αναζητώντας» την αγνοούμενη δημοσιογράφο.
«Αυτό σημαίνει ότι την κρύβουν από τους δικηγόρους της και προσπαθούν να της στερήσουν τη νομική συνδρομή και, προφανώς, προσπαθούν να προετοιμάσουν την πιο αυστηρή δίωξή της», είπε η κ. Κοστάνοβα.
Ο άλλος δικηγόρος, ο Πάβελ Τσίκοφ (Pavel Chikov), δημοσίευσε στο Twitter ότι δεν μπόρεσε να βρει την κα Οβσιάννικοβα.
«Η Marina Ovsyannikova δεν έχει βρεθεί ακόμη. Είναι φυλακισμένη για περισσότερες από 12 ώρες», είπε το πρωί της Τρίτης.
Οι δικηγόροι της πιστεύουν ότι θα διωχθεί σύμφωνα με έναν νέο ποινικό νόμο που απαγορεύει να χαρακτηρίζεται η στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία «εισβολή» ή να διαδίδονται «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με την εισβολή.
Αν και οι αυστηρότερες ποινές επισύρουν πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών, ο κ. Τσίκοφ είπε ότι η κυρία Ovsyannikova είναι πιθανό να της επιβληθεί πρόστιμο από 30.000 έως 60.000 ρούβλια (£205-£410).

Ντρέπομαι που συμμετείχα στην προπαγάνδα, απάνθρωπο το καθεστώς της Μόσχας, έλεγε η δημοσιογράφος
Πριν κάνει τη διαμαρτυρία στο δελτίο ειδήσεων του ρωσικού καναλιού, σε ένα βίντεο η δημοσιογράφος αποκαλούσε την εισβολή στην Ουκρανία έγκλημα και έλεγε ότι ντρέπεται να εργάζεται για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

«Ντρέπομαι που επέτρεψα στον εαυτό μου να λέει ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα στους Ρώσους να μετατραπούν σε ζόμπι», είπε και πρόσθεσε: «Απλά παρακολουθούσαμε σιωπηλά αυτό το απάνθρωπο καθεστώς».
Η Ovsyannikova, η οποία δήλωσε ότι ο πατέρας της ήταν Ουκρανός, κάλεσε τον ρωσικό λαό να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου, λέγοντας ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να «σταματήσει την τρέλα». «Μη φοβάστε τίποτα, δεν μπορούν να μας φυλακίσουν όλους», είπε.


Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ταυτότητα της κ. Ovsyannikova, δέχτηκε δεκάδες σχόλια στη σελίδα της στο Facebook στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα αγγλικά, που την ευχαριστούσαν για τη δράση της.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι την επαίνεσε γιατί «λέει την αλήθεια», όμως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις ενέργειές της πράξη «χουλιγκανισμού».
Οι ειδήσεις της ρωσικής τηλεόρασης ελέγχονται από καιρό από το Κρεμλίνο και οι ανεξάρτητες απόψεις είναι σπάνιες σε όλα τα μεγάλα κανάλια.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος αναφέρονται στον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και χαρακτηρίζουν την Ουκρανία ως επιτιθέμενο, περιγράφοντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας ως νεοναζί.
Με πληροφορίες από το BBC

Share.

Comments are closed.