Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο τα χαράματα – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

0

Συμπληρώνονται 20 μέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις επιθέσεις να συνεχίζονται αδιάκοπα, βάλλοντας ακόμη και κατά κατοικημένων περιοχών.
Στη «σκιά» των συνεχών ρωσικών επιθέσεων στη χώρα, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στον πέμπτο κατά σειρά γύρο συνομιλιών, όπου θα συζητηθεί εκ νέου η κατάπαυση του πυρός, η άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας.
Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σήμερα, επιβεβαίωσε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, για το θέμα του τερματισμού του πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, όπωςμου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.»
Στο διπλωματικό θρίλερ γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μίας έκτακτης κοινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΝΑΤΟ και μάλιστα υπό την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το CNN, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για μια έκτακτη Σύνοδο, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικαλούμενο διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις διεργασίες.
Μάλιστα, το Reuters τονίζει ότι βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση σχέδιο που προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ, στις 23 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια να ταξιδέψει στην Πολωνία, επικαλούμενο μία από τις πηγές, που δεν θέλησε να κατονομαστεί μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι Ρώσοι δεν σταματούν να πολιορκούν στρατηγικές περιοχές της Ουκρανίας.
Το πρωί της Τρίτης, το Κίεβο «ξύπνησε» πριν την αυγή του ηλίου, αφού σημειώθηκαν νέες ισχυρότατες εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τις σειρήνες να ηχούν και πάλι.
Όπως ανέφεραν διεθνή δίκτυα, γύρω στις 5:30 ακούστηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις στο Κίεβο, με τους Ρώσους να συνεχίζουν τα χτυπήματα λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος.


Το τοπικό Ukraine 24, από τη μεριά του, ανέφερε δύο ισχυρές εκρήξεις στα δυτικά προάστια της πόλης, στην περιοχή Μπορσκαγκόβκα του Κιέβου. Μάλιστα, το κανάλι υποστηρίζει ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη λευκορωσική πλευρά.


Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Οδησσό σήμανε νέος «συναγερμός», αφού ακούστηκαν επίσης ισχυρές εκρήξεις από εναέριες επιθέσεις και ήχησαν εκ νέου οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.
Πλην του Κιέβου και της Οδησσού, σύμφωνα με το BBC, οι σειρήνες χτύπησαν και στο Ουμάν, στα κεντρικά, αλλά και στην περιοχή Χμελνίτσκι στα δυτικά.
Στο μεταξύ, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και χθες σε Μαριούπολη και Κίεβο, με επιθέσεις να καταγράφονται σε κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές. Ενδεικτική η επίθεση σε πολυκατοικία εννέα ορόφων στη συνοικία Όμπολον του Κιέβου, η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από αεροπορική επιδρομή, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη.
Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ (Oleksii Reznikov). στο Twitter, ο οποίος έγραψε ότι το Κίεβο, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, μοιάζει με σκηνικό από ταινία της Αποκάλυψης.


Συγκλονιστικό βίντεο drone από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη
Βίντεο από drone δείχνει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη βομβαρδισμένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τη 19η ημέρα του πολέμου.

Η πόλη αυτή έχει χτυπηθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα, καθώς στους δρόμους της έχουν σημειωθεί κάποια από τα χειρότερα ρωσικά πλήγματα ως τώρα, που έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Εκτός από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της πόλης αυτής, από τον οποίον έχασαν τη ζωή τους πολίτες -μεταξύ των οποίων και μία έγκυος με το μωρό της-, σημειώθηκε και πλήγμα σε πολυκατοικίες από ρωσικό τανκ, που έχει καταγραφεί σε σοκαριστικό βίντεο.
Οι επιθέσεις αυτές -και πολλές ακόμα- έχουν διαλύσει τη Μαριούπολη και η τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η ουκρανική πόλη αποτυπώνεται σε συγκλονιστικά πλάνα από drone.
Στο οπτικό υλικό βλέπουμε φλεγόμενα κτίρια, από τα οποία λείπουν ολόκληρα κομμάτια, καπνούς παντού και συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.


Μόνο 7 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους λειτούργησαν
Μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.
Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν και είναι πλέον ασφαλείς, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ (Vereshchuk, Irina Andreevna)αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.
«Η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη πρακτικά απέτυχε χθες, 19η ημέρα των εχθροπραξιών», σύμφωνα με την κυρία Βέρεστσουκ. «Οχηματοπομπή που μεταφέρει νερό και φάρμακα στην πολιορκημένη πόλη συνεχίζει να εμποδίστηκε να περάσει», πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν εξάλλου τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν αμάχους καθώς έφευγαν από την πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και να τραυματιστούν δύο άνδρες. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει τον Μάιο, εκτιμά σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς (Олексій Арестович), σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, χθες Δευτέρα το βράδυ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο κ.
Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή.
«Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.
«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».
Ένα άλλο, “εντελώς τρελό” σενάριο, κατά τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.


Το άσχημο είναι, κατά τον κ. Αρεστόβιτς  ότι ακόμη και μετά την πιθανή υπογεραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Share.

Comments are closed.