Categories: Διεθνή

90λεπτο τηλεφώνημα με Μακρόν – Σολτς με Πούτιν – Ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να τελειώσει τον πόλεμο, λέει το Ελιζέ

Ακόμη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με θέμα την εισβολή στην Ουκρανία, είχαν σήμερα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ενώ κατ’ αρχήν καμιά από τις δυο πλευρές δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες, ένας Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να τελειώσει την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), η Γαλλική προεδρία έδωσε περισσότερα στοιχεία για την επαφή Πούτιν, Μακρόν και Σολτς. Σύμφωνα με το BBC, η Γαλλική προεδρία ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά και πως «ήταν μια δύσκολη συζήτηση». Μακρόν και Σολτς, σύμφωνα με το Ελιζέ, εστίασαν στη Μαριούπολη, επισημαίνοντας τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους.
Κατά τις ίδιες πηγές, Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν κατάπαυση πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα επόμενα βήματα.
Το γραφείο του Μακρόν στο Ελιζέ ωστόσο, κατά το BBC, επισημαίνει ότι «ο Πούτιν δεν έδειξε καμία διάθεση να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Τo CNN, στο μεταξύ, ανέφερε ότι ο Πούτιν εμφανίστηκε «πιο αποφασισμένος από ποτέ», παρά ταύτα, αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι γίνονται αυτές οι επαφές.
To ΒΒC υποστηρίζει ότι η Γαλλική προεδρία έδωσε και κάποια στοιχεία σχετικά με το τι αναμένεται να συμβεί στη συνέχεια.
Σύμφωνα με το Ελιζέ αναμένεται να εξεταστούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η συζήτηση για τις νέες κυρώσεις θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τις νέες κυρώσεις θα ληφθούν υπόψιν οι εξελίξεις στα μέτωπα και συγκεκριμένα η πολιορκία της Μαριούπολης. «Ο στόχος αυτών των “ιρανικού τύπου” κυρώσεων είναι να στριμώξουν τον πρόεδρο Πούτιν και να τον απομονώσουν από τη διεθνή κοινότητα» λέει η Γαλλική προεδρία, σύμφωνα με το BBC.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Παράταση αιτήσεων έως 31/5 για το πρόγραμμα Καλοκαιρινής απασχόλησης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, υλοποιώντας πρόγραμμα καλοκαιρινής…

3 ώρες ago

Στη γραμμή Πολάκη και ο Κασσελάκης: Μόλις τα βρήκε σκούρα με την Χρηστίδου πέταξε το ακουστικό και έφυγε από την εκπομπή [βίντεο]

Στον αέρα της εκπομπής του MEGA με τη Σίσσυ Χρηστίδου «Χαμογέλα και Πάλι» βγήκε σήμερα…

4 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους

Με γνώμονα τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την άθληση των συμπολιτών μας, κάθε ηλικίας, ο…

10 ώρες ago

Πρώτη έκθεση έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Μαΐου η έκθεση των πρώτων έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης που δημιούργησε…

10 ώρες ago

«Χαλάνδρι στο Φως»- Χάρης Ρώμας: Πολλά προβλήματα σε 4ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο – Προτεραιότητα οι ανάγκες των σχολείων

Η παράταξη «Χαλάνδρι στο Φως», με επικεφαλής τον Χάρη Ρώμα σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο…

10 ώρες ago

Στην Πλατεία Κοτζιά το Κύπελλο του Conference League – Δούκας: «Ελάτε να το δείτε και να φωτογραφηθείτε το πάρει ο Ολυμπιακός» [Βίντεο]

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής το Κύπελλο του Conference League, με τον…

1 ημέρα ago