Μαίνονται για 16η μέρα οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με τη Μαριούπολη να βρίσκεται υπό πολιορκία και τον ρωσικό στρατό να έχει φτάσει απόσταση αναπνοής από το Κίεβο, ενώ μαίνονται επιθέσεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις..
«Βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη το βράδυ. Παράλληλα έκανε λόγο για «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων προς το Κίεβο.
Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πάντως ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».
Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Παράλληλκα έχουν πληγεί περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός». Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.
#Russian forces continued concentrating in the eastern, northwestern, and western outskirts of #Kyiv for an assault on the #Ukrainian capital in the coming 24-96 hours. Read the latest from @TheStudyofWar and @criticalthreats.
NEW report: https://t.co/M55HgVGPwc pic.twitter.com/vqYGLSZGec
— ISW (@TheStudyofWar) March 9, 2022
«Κόλαση» στη Μαριούπολη της Ουκρανίας καθώς οι Ρώσοι «επιτίθενται κάθε 30 λεπτά»
Οι άμαχοι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη της Ουκρανίας πέρασαν «δύο μέρες κόλασης», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές επιθέσεις «κάθε 30 λεπτά» απέτρεψαν κάθε προσπάθεια εκκένωσης από την πολιορκημένη πόλη.
Περίπου 400.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, όπου ο δήμαρχος Βαντίμ Βοϊντσένκο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται «κυνικά, ανελέητα και σκόπιμα» σε πολυκατοικίες.
«Κάθε 30 λεπτά, αεροπλάνα έφταναν πάνω από την πόλη της Μαριούπολης και δούλευαν σε κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας αμάχους – ηλικιωμένους, γυναίκες, παιδιά», είπε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση. «Αυτό είναι το μεγαλείο του ρωσικού στρατού σήμερα;»
Εν μέσω του βομβαρδισμού, ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από τη Μαριούπολη την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο Πέτρο Αντρουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου, είπε ότι οι Ρώσοι ήθελαν «να διαγράψουν τον λαό μας. Θέλουν να σταματήσουν οποιαδήποτε εκκένωση».
Η 10ήμερη πολιορκία της πόλης είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.300 θανάτους, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς η κατάληψή της θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνδέσει τους θύλακες της Μόσχας στα ανατολικά και την προσαρτημένη από αυτήν Κριμαία στα νότια.
Οι ρωσικές επιθέσεις απέτρεψαν τις νέες προσπάθειες αποστολής τροφίμων, νερού και φαρμάκων στην πόλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επίθεση με τανκς σε ανθρωπιστικό διάδρομο στην πόλη την Πέμπτη.
«Οι κατακτητές εξαπέλυσαν επίθεση με τανκς ακριβώς εκεί που υποτίθεται ότι ήταν αυτός ο διάδρομος», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Έχουν ξεκάθαρη εντολή να κρατούν όμηρο τη Μαριούπολη, να την κοροϊδεύουν, να τη βομβαρδίζουν και να τη βομβαρδίζουν συνεχώς».
Πρόσθεσε, «Αυτός είναι καθαρός τρόμος… από έμπειρους τρομοκράτες».
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.
Η πολιορκία της Μαριούπολης, όπου οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμαίνονται λίγο πάνω από το μηδέν, συντελείται σε μια πόλη που δεν υπάρχουν τρόφιμα και καύσιμα και τα πτώματα θάβονται σε ομαδικούς τάφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης Λαβρόφ- Κουλέμπα στην Αττάλεια
Την ίδια στιγμή στον απόηχο των χθεσινών άκαρπων συνομιλιών Λαβρόφ- Κουλέμπα στην Αττάλεια ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, σημείωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ο κ. Γκρόσι ο οποίος συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας μίλησε πάντως για θετικές ενδείξεις.
«Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μας», είπε εξερχόμενος από το αεροδρόμιο της Βιέννης μετά την επιστροφή του. Πρόσθεσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν.
Με αρκετές ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να έχουν καταληφθεί, υποστεί ζημιές ή τεθεί σε κίνδυνο τις δύο εβδομάδες αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή, ο Ραφαέλ Γκρόσι απηύθυνε επείγουσα έκκληση να διεξαχθούν κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος.
Ο κ. Γκρόσι εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για τον εξοπλισμό επιτήρησης των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, από όπου ο ΔΟΑΕ δεν έχει δεδομένα για μέρες. «Αυτό που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση που επιδεινώνεται και μας ανησυχεί», είπε.
Οι συνδέσεις δεν αφορούν την επιχειρησιακή ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά το να επαληθεύεται ότι η χρήση των πυρηνικών υλικών γίνεται για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας πρόβλημα το ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει συνεχή ροή δεδομένων για αυτό.
⚛️📢World Nuclear Association supports @iaeaorg DG Raphael Grossi’s (@rafaelmgrossi) initiative to help negotiate an agreement between #Ukraine and #Russia to assure the Safety and Security of Ukraine’s #Nuclear Power Plants. Read our new statement: https://t.co/ODYPGSdAPP pic.twitter.com/CI0igBfFMa
— World Nuclear Association (@WorldNuclear) March 10, 2022