Ουκρανία: Εκρήξεις και σειρήνες στο Κίεβο που ετοιμάζεται για την τελική εισβολή – Άνοιξαν τις ανθρωπιστικές οδούς

0

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα τεθεί σε ισχύ στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης κατάπαυση πυρός, ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων της Ουκρανίας, την ώρα που δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την τελική επίθεση προς την ουκρανική πρωτεύουσα τα επόμενα 24ωρα.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους», ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Στη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν βομβαρδισμοί ουκρανικών στόχων. Όπως αναφέρουν ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, το Κίεβο «ξύπνησε» με σειρήνες και εκρήξεις, τόσο από την πόλη, όσο και από τα περίχωρά της. Οι κάτοικοι έτρεχαν στα καταφύγια και οι εκρήξεις -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ακούγονταν για τρία λεπτά.
Σημειώνεται ότι, ήδη από χθες, το αμερικανικό στρατιωτικό thinktank
Institute for the Study of War (IWS) που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου για μια επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες 24-96 ώρες. Η αναφερόμενη εμφάνιση δυνάμεων που ανήκουν στον Τσετσένο ηγέτη Ramazan Kadyrov, τους σχηματισμούς εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας Rosgvardia και την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Liga (πρώην Wagner) στα δυτικά προάστια του Κιέβου μπορεί να υποδηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός αγωνίζεται να συγκεντρώσει επαρκή συμβατική ισχύ μάχης για να εκτοξεύσει την επίθεσή του στην πρωτεύουσα. Οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Κίεβο σημείωσαν περιορισμένα κέρδη και προετοιμάστηκαν για περιορισμένες κινήσεις για να συνεχίσουν την απόπειρα περικύκλωσής τους προς τα δυτικά.»
Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία, στο φόρουμ της Αττάλειας, όπου θα έχει επαφές με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τις υπηρεσίες του.
Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τη Σούμι έφθασαν με ασφάλεια
Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας.

«Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.
«1.100 ξένοι φοιτητές θα συνεχίσουν σιδηροδρομικώς προς τη Λβιβ. Επί του παρόντος όλοι είναι ασφαλείς, τους μοιράστηκαν τρόφιμα», συνέχισε.
Μια δεύτερη οχηματοπομπή, αποτελούμενη από 39 λεωφορεία με άμαχους, ήταν καθ’ οδόν και «βρίσκεται ήδη στην περιφέρεια» της πόλης αυτής, συνέχισε. «Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ξένους φοιτητές». Μπορούν «να μείνουν στην Πολτάβα ή να συνεχίσουν προς τη Λβιβ», δυτικά, έγραψε.
«Είμαι ευτυχής που το έργο της ομάδας εκκένωσης ως αυτό το στάδιο εκτυλίχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστώ τον λαό της Σούμι που πολέμησε γενναία τον εχθρό για 13 ημέρες», συμπλήρωσε.
Ο ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οργάνωσαν χθες Τρίτη το πρωί ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι, πόλη 250.000 και πλέον κατοίκων κοντά στα ρωσικά σύνορα, θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και μέρες.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε με επιστολή του στον Ερυθρό Σταυρό να σεβαστεί τον ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση των αμάχων χθες, διατάσσοντας κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 ως τις 21:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συνοικίας της Σούμι, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Share.

Comments are closed.