Le Monde: Οι 27 ετοιμάζουν νέο Ταμείο παροχών για τα κράτη-μέλη, λόγω Ουκρανίας -Σύνοδος την Πέμπτη στις Βερσαλλίες

0

Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Ταμείου για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει στην Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Την σημαντική είδηση αποκάλυψε ο Philippe Ricard της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η οποία αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ξεκίνησαν στο εσωτερικό των 27 ευρωπαίων εταίρων συζητήσεις για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο ταμείο ικανό να απορροφήσει το σοκ του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία. Οι πρώτες ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνεται από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη και Παρασκευή, 10 και 11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, ο οποίος διαμηνύει συνεχώς ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ώστε «να γίνει τελικά μια δύναμη πιο ανεξάρτητη και πιο ισχυρή». Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου εγγράφεται σε αυτή τη λογική, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας των 27 να χρηματοδοτήσουν από κοινού την αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.
Στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κομισιόν ξεκίνησαν ήδη προετοιμασίες, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε το θέμα του νέου Ταμείου ενισχύσεων των 27, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την περασμένη Παρασκευή. Ο Σολτς είχε εξάλλου παίξει καθοριστικό ρόλο, την εποχή που ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, για να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να χρηματοδοτοθούν οι χώρες που είχαν πληγεί από την πανδημία. Η συζήτηση είχε τότε διαρκέσει αρκετούς μήνες, αφού πολλές χώρες, οι αποκαλούμενοι «τσιγκούνηδες» ή άλλως «φειδωλοί» λαοί της Ευρώπης (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), αντέδρασαν στο να δοθούν τόσο μεγάλα ποσά στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά τελικά υπέκυψαν.
Παρά τις αντιδράσεις, ένα Ταμείο 750 δις ευρώ δημιουργήθηκε, το Ταμείο Ανάκαμψης, σπάζοντας ένα ταμπού στην Ευρώπη, αφού θα χρηματοδοτηθεί από ένα κοινό δάνειο των κρατών-μελών. Μεγάλα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη διατεθεί σε χώρες του Νότου, και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Le Monde, ορισμένα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης , βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαλύνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλες που οι 27 θα αναγκαστούν να κάνουν περισσότερα βήματα. Το σχέδιο αποκατάστασης του πολέμου της Ουκρανίας θα χρηματοδοτηθεί επίσης από κοινό ευρωπαϊκό δάνειο. Το ποσό δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. «Είναι η πιο γρήγορη αντίδραση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσαν δύο πηγές στην εφημερίδα Le Monde.
Στόχος του εν λόγω Ταμείου θα είναι αρχικά να μοιραστεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ το κόστος που προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία: πάγωμα των καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα, περιορισμός των εξαγωγών, εξαίρεση των μεγάλων τραπεζών της Ρωσίας από το σύστημα Swift. Αυτά τα μέτρα προκαλούν ήδη μεγάλη κρίση στη Ρωσία. Θα έχουν επίσης συνέπειες και στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά αν η Μόσχα επιβάλλει αντι-κυρώσεις, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα ή στις πτήσεις.
Το Ταμείο που θα δημιουργηθεί θα έχει επίσης στόχο να μειώσει το ενεργειακό σοκ της εισβολής. Τα κράτη μέλη έχουν όλα επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ορισμένες χώρες μάλιστα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τη ρωσική ενέργεια, όπως τα κράτη της Βαλτικής, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Βουλγαρία, οι οποίες φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της δικής του οικονομίας. Για να προκαταβάλλουν μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν από το εν δημιουργία Ταμείο να απευθυνθούν σε τρίτες πηγές ενέργειας ή να επιταχύνουν το πέρασμα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Philippe Ricard της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με τίτλο «Ukraine : Un fonds de mutualisation pour absorber le choc de la guerre pourrait être débattu jeudi par les Vingt-sept», στα γαλλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.