Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια! – Παγκόσμια οργή για το γεγονός

0

Το ξημέρωμα της σημερινής, 9ης μέρας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιούργησε τρόμο σε ολόκληρη την υφήλιο, γιατί το ρώσικο σφυροκόπημα στην Ουκρανία, τούτη τη φορά, δεν σταμάτησε ούτε στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην πόλη Ζαπορίζια, με συνέπεια μέρος αυτού να πάρει φωτιά, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για έναν ενδεχόμενο πυρηνικό κίνδυνο.
Κι όλα αυτά, μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου συνομιλιών, όπου Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές έδωσαν τα χέρια για έναν νέο γύρο διαλόγου την επόμενη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.
Έσβησε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρeuters η φωτιά που μαινόταν μέχρι τις 5:00 το πρωί, έχει πια σβήσει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή έκαιγε ανεξέλεγκτα γιατί δεν επέτρεπαν οι ρωσικές δυνάμεις στους πυροσβέστες να προσεγγίσουν.
Μάλιστα, η φωτιά κατασβέστηκε, λίγο πριν τις 6:30, όπως ενημέρωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτης Ανάγκης. «Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία μέσω Facebook.
Την πληροφορία για τη φωτιά στην πυρηνική εγκατάσταση μετέδωσαν όλα τα μεγάλα διεθνή Μέσα, όπως και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου έκαναν έκκληση προς την πλευρά των Ρώσων να σταματήσουν να πυροβολούν διότι ενδεχόμενη έκρηξη θα προκάλεσε τεράστια καταστροφή και θα σκορπίσει τον όλεθρο.
Στα ουκρανικά Μέσα, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας επισημαίνουν ότι αν προκληθεί έκρηξη στο εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο, το «κύμα» της θα φτάσει μέχρι τα Ουράλια στη Ρωσία.


Ο δήμαρχος της πόλης, Ντμίτρο Ορλόφ, αλλά και ο εκπρόσωπος της πυρηνικής εγκατάστασης, Αντρίι Τουζ, με δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ξέσπασε φωτιά στο εργοστάσιο, έπειτα από βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού.
«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», δήλωσε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στο Telegram.
«Υπάρχει πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός σε βαρύ εξοπλισμό στον πυρηνικό σταθμό», είπε.


Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης τόνισε μέσω βίντεο στο Telegram ότι ήδη χτυπήθηκε η πρώτη μονάδα ισχύος από τις ρωσικές επιθέσεις.
Την είδηση ότι το πυρηνικό εργοστάσιο πήρε φωτιά επιβεβαίωσαν τόσο ο Βολοντίμρ Ζελένσκι, όσο και ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο Ζελένσκι οργισμένος, κατηγόρησε το «τρομοκρατικό κράτος» της Ρωσίας ότι καταφεύγει πλέον στον «πυρηνικό τρόμο», ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα έχει ανυπολόγιστες καταστροφές.
«Τα ρωσικά τανκς πυροβολούν πυρηνικές μονάδες. Είναι εξοπλισμένα με θερμικές συσκευές απεικόνισης», επισημαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Στη Ζαπορίζια υπάρχουν έξι μονάδες ισχύος. Στο Τσερνόμπιλ εξερράγη μόνο μία μονάδα ισχύος… Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία! Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πυροβολήσει ποτέ πυρηνικές μονάδες. Το τρομοκρατικό κράτος της Ρωσίας έχει καταφύγει στον πυρηνικό τρόμο».
Από τη μεριά του, ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έκρηξη θα προκαλέσει καταστροφή 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Τσερνόμπιλ.
«Ο ρωσικός στρατός πυροβολεί απ’ όλες τις πλευρές τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη. Εχει ήδη ξεσπάσει φωτιά. Αν προκληθεί έκρηξη, θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ! Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τη φωτιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας!», αναφέρει στο δραματικό του μήνυμα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.


Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, μετά τη φωτιά που ξέσπασε από τα πυρά των Ρώσων, επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο της κυβέρνησης.
Πάντως, λίγο αργότερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι «η ουκρανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν εντόπισε μεταβολή στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά».


Μέσω tweet, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι «γνωρίζει τις αναφορές για βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια» και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές για την κατάσταση.


Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης, ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ, δήλωνε ότι ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς το πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στη Ζαπορίζια και ότι πυρά Ρώσων έπεσαν προς την κατεύθυνση του εργοστασίου.
Το απόγευμα της 3ης Μαρτίου, περισσότερες από 100 στρατιωτικές μονάδες των Ρώσων εισήλθαν στο Ενερχοντάρ. Για αρκετές ημέρες, ο εχθρός προσπαθούσε να εισβάλει στην πόλη, την οποία υπερασπίζονταν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι.
Μάλιστα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέπεμψε SOS. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενερχοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Με πληροφορίες από το διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuter και Αljazeera

 

 

Share.

Comments are closed.