Ουκρανία: Επιχείρηση εκκένωσης στη Μαριούπολη – Έτσι θα φύγουν ομογενείς, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες

0

Οι ελληνικές Αρχές πήραν την απόφαση να εκκενωθεί το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη καθώς και οι ομογενείς που βρίσκονται στη συγκεκριμένη πόλη της Ουκρανίας.
Δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή αλλά και με βάση τις ρωσικές ανακοινώσεις ότι σήμερα 2 Μαρτίου θα ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από την Μαριούπολη προς τα Ανατολικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν.
Η πομπή αυτοκινήτων με επικεφαλής τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από την Μαριούπολη αύριο στις 11 το πρωί και η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα.
ΟΙ Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από την Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.
Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.
Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Τα στοιχεία επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη παραμένουν τα ίδια:
Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629 34-53-84, 00380629 52-84-90, 00380629 33-24-92
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885
Email: [email protected]
Υπενθυμίζεται ότι η Μαριούπολη είναι μεταξύ των πόλεων που βρίσκονται υπό πολιορκία, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται και εκεί. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και τούτο γιατί η Ουκρανία είναι σήμερα ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο όπου υπάρχουν σημαντικές κοινότητες Ελλήνων που φτάνουν περίπου τους 150.000 ανθρώπους σε αριθμό.

Share.

Comments are closed.