ΑΝΤ1: Πυροβόλησαν το ελληνικό κονβόι της Μαριούπολης που σταμάτησε κοντά στη Ζαπορίζια [Βίντεο]

0

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτης, η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς
H πομπή των αυτοκινήτων μετακινείται προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου τους περιμένει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη, Σοφία Γραμματά, για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτης, έγινε αλλαγή στο σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, και αποφασίστηκε καθ’ οδόν κατεύθυνση προς τη Μολδαβία.
Το κομβόι των 66 ανθρώπων ξεκίνησε από τη Μαριούπολη με τους περισσότερους από αυτούς να είναι Έλληνες. Στο δρόμο, όμως, έχουν προστεθεί πολλοί ακόμα, με τον αριθμό των οχημάτων να ξεπερνά πλέον τα 40.
«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα, όσοι είμαστε μαζί είναι είτε με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών» περιέγραψε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως μεταξύ τους βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και πλέον τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 40.
Όπως είπε, το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών, προχώρησε προς το δεύτερο, που ήταν Ρώσων.
«Στο 2ο μπλόκο πέσαμε σε Ρώσους και αυτονομιστές. Ουλαμός αρμάτων, 20 θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλοι Ρώσοι στρατιώτες. Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Περικυκλωθήκαμε από στρατιώτες.
Μετά από διαπραγματεύσεις 20 λεπτών και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες μας άφησαν να φύγουμε. Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό που πηγαίναμε, διαπιστώσαμε ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί
», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

«Άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής, χτύπησαν δύο αυτοκίνητα , στο ένα ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους», είπε στη συνέχεια στον αέρα του ΑΝΤ1.
Αυτή τη στιγμή η πομπή έχει σταθμεύσει στη Ζαπορίζια. Ερωτηθείς για το πόσες ώρες θα κάνουν να φτάσουν στη Μολδαβία, είπε πως «αν μπορέσουμε να εφοδιάσουμε, θα προχωρήσουμε, αν δεν βρούμε θα μείνουμε σε κάποιο χωριό. Μιλάμε για μέρες ταξιδιού, για να φτάσουμε στη Μολδαβία και με απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα χρειαστούν μέρες».
Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή του προσωπικού και Ελλήνων πολιτών, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι, ξεκίνησε νωρίς το πρωί με ίδια μέσα σε πομπή 21 αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένo μετά την εκκένωση του Γενικού Προξενείου, στη Μαριούπολη.
Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Κώστας Ονισένκο: Φόβοι για προβοκατόρικο χτύπημα
Πάντως, σε βιντεοσκοπημένη ανάρτησή του στο facebook ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο, επικαλούμενος υπηρεσίες της Ρωσίας αναφέρεται σε κίνδυνο για προβοκατόρικο χτύπημα της πομπής από ρωσικές δυνάμεις.

Αναφέρει ο Κώστας Ονισένκο (μετά το 7:42) : «Ρώσοι εισβολείς σχεδιάζουν προβοκάτσια κατά των πολιτών της Ελλάδας! Οι Ρώσοι κατακτητές, υπό την ψεύτικη σημαία του ουκρανικού τάγματος Αζόφ, ετοιμάζουν επίθεση στην αυτοκινητοπομπή εκκένωσης, που είχε στήσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη.
Έτσι, η ρωσική πλευρά θα προσπαθήσει να δυσφημήσει την Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο για να μειώσει τον βαθμό στήριξης που παρέχεται στη χώρα μας
!».

Share.

Comments are closed.