Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών-Ρώσων – Συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν

0

Λίγο μετά τις 18:00 ολοκληρώθηκαν για απόψε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν γύρω στο μεσημέρι σήμερα και, σύμφωνα με το Κίεβο, ο στόχος της Ουκρανίας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, οι επιτροπές θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις τους. Από τις αντιδράσεις Πούτιν και Ζελένσκι θα κριθεί εάν θα ξεκινήσει ενδεχομένως και νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.


Σύμφωνα με μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, τον βοηθό του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι συμμετέχοντες εξέτασαν αναλυτικά όλη την ατζέντα. Έχουν βρεθεί σημεία στα οποία μπορούν να προβλεφθούν κοινές θέσεις. Αυτό το επιβεβαιώνει και το Sputnik που μεταδίδει ότι στις συνομιλίες εντοπίστηκαν «σημεία επαφής με ορισμένες κοινές θέσεις».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky (Κέντρο), ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal (Δεξιά) και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας (Verkhovna Rada) Ruslan Stefanchuk (Αριστερά) παρευρίσκονται στην υπογραφή της αίτησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε το ιστορικό  αίτημα της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε σήμερα για περίπου μιάμιση ώρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός.
Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

  • Πρώτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  • Δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και
  • Τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους.
Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Από πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί:

  • Την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους,
  • Την “αποναζιστικοποίηση” της ουκρανικής κυβέρνησης και
  • Ένα “ουδέτερο καθεστώς” του Κιέβου,

ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Share.

Comments are closed.