Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία – Ξεκίνησε ο πόλεμος – Οι πρώτοι νεκροί

0

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Πέμπτης λίγο μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του συμπληρώνοντας ότι η χώρα του, δεν μπορούσε να ανεχθεί τις απειλές, όπως τις χαρακτήρισε, από την Ουκρανία.
Σε όλη την Ουκρανία επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Στο Κίεβο ήχησαν οι σειρήνες των βομβαρδισμών και χιλιάδες πολίτες επιχειρούν να προστατευτούν σε καταφύγια, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων με αυτοκίνητα στους δρόμους.
«Δεν υπάρχει πανικός, θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Ζελένσκι τους Ουκρανούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται υπό επίθεση. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα για δράση είναι τώρα».

Βομβαρδισμοί γίνονται σε όλη τη χώρα – Εκρήξεις τη Μαριούπολη
Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

Όπως διακρίνεται σε χάρτη του BNO οι ρωσικές δυνάμεις – υποβοηθούμενες στα βόρεια και από τη Λευκορωσία, όπως καταγγέλλει η ουκρανική συνοροφυλακή – επιτέθηκαν μέχρι στιγμής σε 30 περιοχές της Ουκρανίας.
Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.
Ο στρατός της Ουκρανίας υποστήριξε ότι κατέρριψε πέντε μαχητικά και ένα ελικόπτερο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ το ρωσικό υπουργείο άμυνας ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Ταυτόχρονη επίθεση από τρία σημεία
Η Ρωσία πραγματοποιεί ταυτόχρονη επίθεση στην Ουκρανία από τρία σημεία. Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη από τα βόρεια της Ουκρανίας προς Χάρκοβο, από τα ανατολικά προς Μαριούπολη (Ντονέτσκ) και από τα βορειοανατολικά μέσω Λευκορωσίας προς το Κίεβο.

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη και διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Εκρήξεις σε Κίεβο και άλλες πόλεις
Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.


Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.
Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.
Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις,
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.


Ζελένσκι: Θα νικήσουμε
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τους συμπολίτες του να μην πανικοβάλλονται υποσχόμενος ότι η Ουκρανία θα νικήσεις, ενώ προέτρεψε εμφανώς συγκινημένος τους Ρώσους πολίτες να μην υποστηρίξουν έναν «μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη». Ο υπ ΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι ο Πούτιν «εξαπέλυσε εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία» κι ορκίστηκε ότι η χώρα του «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και θα νικήσει».

Δείτε σε βίντεο του τηλεοπτικού καναλιού Україна 24 το διάγγελμα του προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Ουκρανία – Πούτιν: Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Δείτε σε βίντεο του τηλεοπτικού καναλιού Россия 1 το διάγγελμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν

Τουλάχιστον 8 νεκροί από τους βομβαρδισμούς
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Share.

Comments are closed.