Μπάιντεν: Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία – Κυρώσεις στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο τράπεζες

0

Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με δηλώσεις του, ανακοίνωσε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, μετά τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».
Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε πόντο ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Ρωσία κατέλαβε δύο περιοχές της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η Ουάσινγκτον είναι αμυντικά, καθώς η Ρωσία πιστεύεται ότι θα κλιμακώσει τη δράση της και στρατιωτικά το επόμενο διάστημα.
«Πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κυρώσεις, έχοντας συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη.
Ανακοινώνω τώρα την πρώτη δέσμη κυρώσεων, ως απάντηση στις πράξεις της Ρωσίας. Αρχικά, δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2, ενώ οι ΗΠΑ θα παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία
», είπε αρχικά.

Δεν έχουμε πρόθεση να πολεμήσουμε με τη Ρωσία
Συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε με τη Ρωσία. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους, καθώς η Ρωσία θα κλιμακώσει τις απειλές της. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν».

Παράλληλα δε ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε τις εχθρικές ενέργειες της Ρωσίας και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να πλήξει τη ρωσική οικονομία και όχι την αμερικανική.
«Δεν χρειάζεσαι αίμα, εκτός αν θες να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αποθέματα αίματος. Είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναγνώριση στην περιοχή του Ντονμπάς.
Παράλληλα, δήλωσε ότι εξουσιοδότησε την αποστολή επιπλέον δυνάμεων και υλικού για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής, λέγοντας: «Το να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έχει κόστος. Θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργιακή τροφοδοσία. Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι τη δική μας
».

«Χθες ο κόσμος άκουσε τον Πούτιν να ξαναγράφει την Ιστορία με μία αναδρομή 100 ετών. Απείλησε το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει. Ο ίδιος ο Πούτιν απείλησε με πόλεμο, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της παραμένουν ανοιχτοί για διπλωματία. Ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις κι όχι τα λόγια της
».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρακολούθησε την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία ανακοίνωσε κυρώσεις με στόχο της Ρωσία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Πούτιν εκείνη την ώρα βρισκόταν σε σύσκεψη.

Share.

Comments are closed.