Έκτακτο: Τηλεοπτικό διάγγελμα Πούτιν προς τους Ρώσους σε λίγο για τοην Ουκρανία

0

Σύμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων TASS o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του.
«Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα γίνει σύντομα», υποδεικνύει η πινακίδα στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 .
Χαρακτηριστικό το σημερινού διαγγέλματος είναι ότι σε κάτι τέτοιο ο πρόεδρος Πούτις, σπάνια καταφεύγει, με εξαίρεση τις πρωτοχρονιάτικες και άλλες εορταστικές ομιλίες.
Συνολικά, από το 2000, έχει καταφύγει σε διαγγέλματα μόλις 18 φορές. Ο μεγαλύτερος αριθμός διαγγελμάτων σε ένα χρόνο – πέντε – έγιναν από τον Πούτιν το 2020 (σχεδόν όλες ήταν αφιερωμένες στην κατάσταση με τον κορονοϊό, η μία αφορούσε την ψηφοφορία για συνταγματικές τροποποιήσεις).
Έξι φορές σε διαφορετικά χρόνια, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κάλεσε τους Ρώσους να προσέλθουν σε ομοσπονδιακές εκλογές, μία φορά σε δημοψήφισμα και για άλλη μια φορά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους ψηφοφόρους του για την υποστήριξή τους. Έξι διαγγέλματα ασχολήθηκαν με θέματα εσωτερικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Δύο ομιλίες ήταν αφιερωμένες στα προβλήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Ρωσία. Τον Ιούνιο του 2001 ήταν αφιερωμένη στην 60ή επέτειο από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Μια ομιλία τον Απρίλιο του 2007 περιείχε συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μπόρις Γέλτσιν για τον θάνατό του.
Η τελευταία τηλεοπτική ομιλία του προέδρου μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 – την παραμονή των εκλογών για την Κρατική Δούμα.
Τα παραπάνω δείχνουν και την κρισιμότητα των στιγμών.

Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν
Το μεσημέρι, ο Πούτιν μίλησε στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας και δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Η απόφαση του προέδρου Πούτιν αναμένεται σήμερα.

Η Ρωσία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών, έπειτα από ένα αίτημα που απηύθυναν οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πάντως ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.
Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Share.

Comments are closed.