Διάγγελμα Μπάιντεν: Ο Πούτιν έχει πάρει τις αποφάσεις του – Η Ρωσία Θα επιτεθεί στην Ουκρανία εντός των ημερών και θα χτυπήσει και το Κίεβο

0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε με διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι έκρυθμη.
Δήλωσε «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία. Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.
«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε για άλλη μία φορά απόψε τη Ρωσία ότι αν δεν κάνει πίσω θα πληρώσει «βαρύ τίμημα». «Είμαστε έτοιμοι για να επιβάλλουμε κυρώσεις» τόνισε.
«Σήμερα πραγματοποίησα δύο σημαντικές κλήσεις. Μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο Μόναχο με μέλη του Κογκρέσου, και μία με τους συμμάχους μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το μήνυμα και των δύο κλήσεων ήταν μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να μας χωρίσει, δεν έχει συμβεί αυτό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του.
Σημείωσε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε ο Μπάιντεν.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.
Πριν τις δηλώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της ηγεσίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημάδι ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και όλα κρέμονται από μια κλωστή.
Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου ήρθε την ώρα που οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές του Ντονμπάς αποφάσισαν σήμερα να εκκενώσουν τις περιοχές αυτές, μια απρόσμενη, σοκαριστική εξέλιξη στη ρωσοουκρανική κρίση, την οποία η Δύση πιστεύει ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι σειρήνες ήχησαν στο Ντονέτσκ, αφού οι αυτονομιστικές αρχές της περιοχής αυτής, καθώς και της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουχάνσκ ανακοίνωναν την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων – προηγούνταν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Δείτε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο για τα γεγονότα στην Ουκρανία

Share.

Comments are closed.