Διαψεύδει τους Ρώσους ο Στόλτενμπεργκ: Δεν βλέπουμε απόσυρση – Η Ρωσία αυξάνει τον στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία

0

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίζεται κατηγορηματικός, ότι οι μετακινήσεις ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων δεν συνιστούν απαραίτητα απόσυρσή τους.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε ξανά τη Μόσχα, πριν από λίγη ώρα, να αποδείξει ότι πραγματικά αποσύρει τα στρατεύματά της- εν μέσω εντάσεων σχετικά με τη στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας- λέγοντας ότι «Εάν αρχίσουν πραγματικά να αποσύρουν δυνάμεις, αυτό είναι κάτι που θα καλωσορίσουμε… Πάντοτε μετακινούσαν δυνάμεις μπρος-πίσω, έτσι με το να βλέπουμε μόνο κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και αρμάτων μάχης, αυτό δεν επιβεβαιώνει μια πραγματική απόσυρση
«Μένει να δούμε αν υπάρχει ρωσική αποχώρηση… Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αύξησαν τον αριθμό των στρατευμάτων τους και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της διήμερης Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στην έδρα της βορειοατλαντικής συμμαχίας Βρυξέλλες.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αποφασίσει αν η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ότι η Συμμαχία βλέπει το νόημα περαιτέρω συνομιλιών.
«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε μαζί της, αλλά ταυτόχρονα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Και αν η Ρωσία εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία, θα πληρώσει υψηλό τίμημα και θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ρωσικά σχέδια και τις ενέργειες, ώστε να τους δυσκολεύουμε να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας».


Κρεμλίνο: «Εμφύλιος πόλεμος» οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία – Θετικός σε διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας ο Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων και της διπλωματικής εκτόνωσης της κρίσης, λέει το Κρεμλίνο, σημειώνοντας ότι εκτιμά ως «θετικό σημάδι» την προθυμία του, Τζο Μπάιντεν για συνομιλίες. Παράλληλα χαιρετίζει το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ προς το ρωσικό λαό ότι η Αμερική δεν είναι εχθρός, αλλά είπε ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο αν είχε παροτρύνει τους Ουκρανούς να σταματήσουν να πυροβολούν ο ένας εναντίον του άλλου. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ως «εμφύλιο πόλεμο», αλλά η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι η Ρωσία βοηθά τους αυτονομιστές με τις δικές της χερσαίες δυνάμεις, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία παρουσίασε την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία, παρομοιάζοντάς την με εικόνα της Ευρώπης του 40′, επισήμανε ότι η Ουκρανία είναι «κυρίαρχη χώρα που πρέπει να μπορεί να κάνει τις δικές της επιιλογές για το δικό της μέλλον». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης αλλά ξεκαθάρισε ότι περιμένει να δει στην πράξη οριστική αποκλιμάκωση, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα απτές αποδείξεις ότι η Ρωσία πράγματι αποσύρεται από την επιθετική και εκβιαστική της πολιτική.
Ανέφερε μάλιστα ότι χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα. Από τη μία, οι Αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Επισήμανε ωστόσο ότι, η διπλωματία ακόμη μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ δεν επιλέγει τη σύγκρουση αλλά είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κλείνοντας, είπε «Είναι δύο τα πιθανά σενάρια: Πόλεμος στην Ουκρανία με τεράστιες απώλειες και επακόλουθες σκληρές κυρώσεις προς το Κρεμλίνο… Η άλλη επιλογή είναι ένα κοινό μέλλον με τη Ρωσία, με συνεργασία και ευμάρεια, που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις μας αξίες. Είμαι σίγουρη ότι ο ρωσικός λαός επιθυμεί το ίδιο. Μένει στη Ρωσική ηγεσία να επιλέξει».

Share.

Comments are closed.