Διάγγελμα Μπάιντεν για την Ουκρανία: Θέλουμε διπλωματική λύση, παραμένει πιθανή η ρωσική εισβολή [Βίντεο]

0

Διάγγελμα απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης στον αμερικανικό λαό ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λίγο αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε μερική απόσυρση των δυνάμεών της που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή και ότι οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ.
 «Η Ρωσία είπε σήμερα πως θα αποσύρει στρατεύματα. Αυτό θα ήταν καλό. Αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε επιβεβαιώσει πως οι στρατιώτες γυρνούν στη βάση τους. Αντίθετα, οι αναλυτές μας λένε πως τα στρατεύματα παραμένουν σε απειλητικές θέσεις» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, και τόνισε πως η Ρωσία «έχει στο σημείο πάνω από 100.000 στρατιώτες να περικυκλώνουν την Ουκρανία και η εισβολή παραμένει σίγουρα πιθανή».
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και ότι η Ρωσία θα πληρώσει μεταξύ άλλων ένα μεγάλο οικονομικό τίμημα εάν πραγματοποιήσει μία εισβολή.
«Είμαστε έτοιμοι για διπλωματία με τη Ρωσία, είμαστε όμως έτοιμοι και να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μια επίθεση, που είναι ακόμα πιθανή. Υπάρχει ακόμη χώρος για αποκλιμάκωση και για διπλωματία. Πρέπει να δώσουμε κάθε ευκαιρία στη διπλωματία», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Για αυτό ζητώ από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, για να φύγουν με ασφάλεια».
«Αν η Ρωσία επιτεθεί, θα είναι πόλεμος από επιλογή, χωρίς αιτία και χωρίς λογική. Αν υπάρξει εισβολή, θα είναι τεράστιες οι συνέπειες για τον κόσμο της Ουκρανίας αλλά και για τη Ρωσία, στρατηγικά. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, δεν είμαστε οι εχθροί της και δεν πιστεύω ότι επιθυμεί κανείς έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλες», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.
Μετά το διάγγελμά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και αποχώρησε.

Δείτε την ανάρτηση του αμερικάνικου περιοδικού Forbes, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αγνοεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την ομιλία του για τη Ρωσία»


Δείτε το διάγγελμα του Προέδρου Μπάιντεν (από το 13:31 εώς το 24:42)

Share.

Comments are closed.