Διάγγελμα Ζελένσκι: Με ενημέρωσαν πως η Ρωσία θα μας επιτεθεί την Τετάρτη [Βίντεο]

0

Σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακήρυξε ημέρα ενότητας του ουκρανικού λαού την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της χώρας κατά τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή, το δίκτυο CBS μεταδίδει ότι ρωσικές μονάδες κοντά στην Ουκρανία έχουν λάβει θέσεις μάχης, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έκλεισε οριστικά και το επαπομείναν διπλωματικό προσωπικό μεταφέρεται στη δυτική Ουκρανία.
«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι ημέρα επίθεσης. Θα την κάνουμε μέρα ενότητας. Το διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί. Σήμερα το απόγευμα θα κρεμάσουμε τις σημαίες, θα βάλουμε γαλαζοκίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας.» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος.
Σε διάταγμα που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο της ουκρανικής προεδρίας αναφέρεται ότι η 16η Φεβρουαρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικής ενότητας, κατά την οποία οι σημαίες της Ουκρανίας θα υψωθούν σε όλα τα δημόσια κτήρια και ο εθνικός ύμνος θα ακούγεται παντού στις 10 το πρωί.
«Θέλουμε ειρήνη και θέλουμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων. Τόσο το Ντονμπάς όσο και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία αποκλειστικά μέσω διπλωματίας. Δεν καταπατούμε άλλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικά μας», είπε ο Ζελένσκι.
Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους πολιτικούς, αξιωματούχους και τους «ολιγάρχες» επικεφαλής επιχειρήσεων της χώρας που έφυγαν πρόσφατα να γυρίσουν πίσω μέσα στις επόμενες 24 ώρες, για να δείξουν την ενότητά τους.
«Είναι χρέος σας σε μια τέτοια κατάσταση να είστε μαζί μας, με τον λαό της Ουκρανίας. Σας καλώ να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλάι του στρατού της Ουκρανίας, της διπλωματίας μας και των ανθρώπων μας», είπε στο διάγγελμά του.
«Είμαστε σίγουροι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά ο στρατός μας πρέπει επίσης να αισθανθεί την υποστήριξή μας. Η συνοχή μας και η ενότητά μας, η βάση του στρατού μας είναι η εμπιστοσύνη του λαού μας και μια ισχυρή οικονομία», πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης ότι οι Αρχές είχαν σχηματίσει επαρκή αποθεματικά για να αποκρούσουν «επιθέσεις» στο εθνικό νόμισμα. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, καμία από τις βιομηχανίες που χρειάζονται υποστήριξη δεν θα περάσει απαρατήρητη, «όπως συνέβη με τις αεροπορικές εταιρείες. Απόδειξη αυτού είναι η σταθερή ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και ο ανοιχτός ουρανός».

Δείτε σε βίντεο το διάγγελμα του ουκρανού προέδρου

Share.

Comments are closed.