Αυστραλία: Το νοσηλευτικό προσωπικό απεργεί διαμαρτυρόμενο για τις ελλείψεις προσωπικού, το άγχος και την εξάντληση λόγω πανδημίας

0

Χιλιάδες νοσηλευτές, αψηφώντας την απαγόρευση των απεργιών του υγειονομικού προσωπικού, συμμετείχαν σε πορεία στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις προσωπικού, για την κόπωση και την πίεση που έχουν φορτωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Το πλήθος των νοσηλευτών φώναξε συνθήματα για να εκφράσει την οργή του για τη μόνιμη έλλειψη κλινών και εξοπλισμού στα νοσοκομεία, για την κόπωσή του μπροστά στην υγειονομική κρίση των δύο τελευταίων ετών που παρατείνεται, για να ζητήσει αυξήσεις.
Σε πλακάτ και πανό είχαν γράψει συνθήματα όπως «Τα ‘ευχαριστούμε’ δεν πληρώνουν το νοίκι», «Σταματήστε να μας λέτε να τα βγάλουμε πέρα», «Περισσότερες νοσοκόμες τώρα», «Κουρασμένες, εξαντλημένες, κατάκοπες, καμένες», καταφέρθηκαν εναντίον της πολιτικής ηγεσίας που κατ’ αυτές επιλέγει να αγνοεί τα προβλήματά τους.
Το νοσηλευτικό προσωπικό της Αυστραλίας εδώ και δύο χρόνια είναι υποχρεωμένο, τηρώντας εξαιρετικά αυστηρά πρωτόκολλα, να φέρνει σε πέρας τα καθημερινά του καθήκοντα και ταυτόχρονα να εγγυάται την ομαλή πορεία του προγράμματος ανοσοποίησης άνευ προηγουμένου.
Παρά την πρόοδο του εμβολιασμού, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού εξερρράγησαν τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας υπερφόρτωση στα νοσοκομεία και μειώνοντας το διαθέσιμο προσωπικό, καθώς μέρος του μολύνεται κι αναγκάζεται να τεθεί σε απομόνωση.
«Ο κόσμος πρέπει να ακούσει την αλήθεια, το σημερινό επίπεδο προσωπικού δεν αρκεί, είναι επικίνδυνο, και θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο», τόνισε ο Σύλλογος Νοσοκόμων της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό δίκτυο 2GB, ο πολιτειακός υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας χαρακτήρισε «ατυχές» και «απογοητευτικό» το ότι οι νοσοκόμες απέργησαν. Ο Μπραντ Χάζαρντ διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να βρεθούν λύσεις, αλλά πρόσθεσε πως το να αλλάξει ο λόγος των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού προς τους ασθενείς θα κόστιζε «ένα δισεκατομμύριο» αυστραλιανά δολάρια.
Οι υπηρεσίες του εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία «ευχαριστούν» τις νοσοκόμες για το «έργο που προσφέρουν χωρίς διακοπή τα δύο χρόνια της πανδημίας» αλλά επισημαίνουν πως «οι νοσοκόμες (…) είναι περισσότερες παρά ποτέ στην ιστορία» της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η δρακόντεια πολιτική κλεισίματος των συνόρων, τεστ, ιχνηλάτησης και απομόνωσης επέτρεψε στην Αυστραλία να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι πρόσφατα. Όμως η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και δεκάδες θανάτους εξαιτίας της COVID-19 καθημερινά. Στη γιγαντιαία χώρα-ήπειρο οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις έχουν πλέον ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια επί συνολικού πληθυσμού 25 εκατομμυρίων, ενώ οι θάνατοι είναι πλέον 4.664 (+46 σε 24 ώρες).

  • Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Lucy Carroll της εφημερίδας του Σίδνεϋ The Sydney Morning Herald με τίτλο «Nurses vote to strike as Omicron intensifies staff shortages», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.