Forbes: 12 λόγοι για τους οποίους φαίνεται να έρχεται μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

0

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αποκάλυψαν την Παρασκευή  ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας πριν από την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά από μια μαζική συσσώρευση ρωσικών χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων που ξεκίνησε το φθινόπωρο .
Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος διέταξε την απόσυρση διπλωματών και 150 Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών από την Ουκρανία και γνωστοποίησε στους συμμάχους ότι η επίθεση μπορεί να ξεκινήσει την Τετάρτη .
Καθώς ορισμένες από τις εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου βασίστηκαν σε πληροφορίες από διαβαθμισμένες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών σημάτων, οι αξιωματούχοι της διοίκησης αρνήθηκαν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία υπό το φόβο μήπως αποκαλύψουν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.
Αν και ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστεί την Ουκρανία , ορισμένοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της Ουάσιγκτον, θυμίζοντας ίσως πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρείχαν ανακριβείς πληροφορίες για το υποτιθέμενο πρόγραμμα ΟΜΚ του Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφική εισβολή στο Ιράκ.
Ωστόσο, μεταξύ των βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων, υπάρχουν περισσότερα στοιχεία με τα οποία μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι επίκειται μια ρωσική επίθεση.
Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι απολύτως βέβαιος; Όχι. Ο Πούτιν μπορεί ακόμα να αποσύρει τις δυνάμεις του πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες και μετά να ισχυριστεί ότι η Ουάσιγκτον τον συκοφαντούσε.
Αλλά σχεδόν όλες οι εξελίξεις το 2022 δείχνουν ότι ο στρατός της Ρωσίας λειτουργεί σαν να ετοιμάζεται πραγματικά να εισβάλει στην Ουκρανία. Και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η συσσώρευση φαίνεται σχεδόν ολοκληρωμένη, με στοιχεία που λείπουν στα αρχικά στάδια να μπαίνουν στη θέση τους.
Ας δούμε δώδεκα δείκτες που εξηγούν τις τρομερές προοπτικές που βλέπουν οι αναλυτές ασφαλείας για τις επόμενες εβδομάδες.

  1. Η διπλωματική δέσμευση συνεχίζει να αποτυγχάνει

Δυστυχώς, πολλές διπλωματικές συναντήσεις από τον Ιανουάριο δεν έχουν σημειώσει πρόοδο. Στην πιο φαινομενικά θετική ανταλλαγή, οι διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν αποσύρθηκαν από το Κρεμλίνο την επόμενη μέρα.
Το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να εφαρμόσει από κοινού μέτρα ελέγχου των όπλων σε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, να μειώσει τις στρατιωτικές περιπολίες και τις ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία και να βελτιώσει τη διαφάνεια και την επικοινωνία. Αλλά αυτά δεν ικανοποιούν τις βασικές απαιτήσεις του Πούτιν :

  • Να κλείσει οριστικά η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και κάθε βοήθεια του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.
  • Να απαγορευθεί οριστικά την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και να απαγορευθεί την παρουσία διεθνών στρατευμάτων στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
  • Να αναγκάσει το Κίεβο να αναγνωρίσει τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές οντότητες στην Ανατολική Ουκρανία.

Τα δυο πρώτα αιτήματα είναι τόσο προφανώς απαράδεκτα από το ΝΑΤΟ.
Το τρίτο αίτημα είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει το Κίεβο, αλλά σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα μπορεί να πίστευε ότι η Ουάσινγκτον θα πίεζε τον ουκρανό προέδρο Ζελένσκι ώστε να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική. Αυτό αποδείχθηκε ανακριβές, και στις πρόσφατες συνομιλίες στη Νορμανδία, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συναντηθούν προσωπικά με τους αυτονομιστές (που θεωρούνται μαριονέτες της Μόσχας).
Αλλά ούτε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν που ακολούθησε το Σάββατο έφερε πρόοδο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι διπλωματικές προσπάθειες οδηγούν οπουδήποτε, ή το πιο σημαντικό ότι το Κρεμλίνο τις θέλει πραγματικά.

  1. Η Ρωσική Δούμα θα ψηφίσει για την επίσημη αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών σε ουκρανικό έδαφος.

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, ο στρατός της Ουκρανίας φρόντισε να διατηρήσει τους τόνους χαμηλά τους τελευταίους μήνες και να αποφύγει επεισόδια που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για εισβολή της Ρωσίας. Αυτό προφανώς ήταν αρκετά απογοητευτικό που η Μόσχα φέρεται να προσπάθησε να κινηματογραφήσει μια κατασκευασμένη επίθεση για να δικαιολογήσει έναν πόλεμο, μόνο για να αποκαλύψει η Ουάσιγκτον πληροφορίες σχετικά με αυτά τα σχέδια δημόσια σε πολλές περιπτώσεις .
Τα σχέδια για διεξαγωγή ψηφοφορίας την Τρίτη στη Δούμα για την επίσημη αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων αυτονομιστικών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ (LPR και DPR), ωστόσο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας νέας νομικής βάσης για να παρέμβει η Μόσχα στην Ουκρανία μετά από «πρόσκληση» από αυτές τις οντότητες.

  1. Η Μόσχα εκκενώνει το μεγαλύτερο μέρος της πρεσβείας της στο Κίεβο

Η Μόσχα ισχυρίζεται σταθερά ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει, αλλά οι πράξεις μερικές φορές είναι πιο δυνατές από τα λόγια. Συγκεκριμένα έχει δοθεί εντολή στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Κίεβο να φύγει. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, «φοβούμενοι πιθανές προκλήσεις, αποφασίσαμε να βελτιστοποιήσουμε το προσωπικό των ρωσικών ξένων αποστολών στην Ουκρανία».

  1. Πάνω από το ήμισυ της μαχητικής ισχύος της Ρωσίας αναπτύσσεται γύρω από την Ουκρανία

Η Μόσχα έχει απογυμνώσει τις στρατιωτικές μονάδες σε ολόκληρη τη Ρωσία για να μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα οπλισμένα με πυραύλους που ονομάζονται  Russian Battalion Tactical Groups  (BTGs) σιδηροδρομικώς στη Λευκορωσία και να ενισχύσει τα ρωσικά στρατεύματα που αναπτύσσονται γύρω από την Ουκρανία.
Από τα αρχικά 30-35 άρματα BTGs που εδρεύουν μόνιμα κοντά στην Ουκρανία, ο στρατιωτικός αναλυτής Konrad Muzyka εκτίμησε πρόσφατα ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει 90-95 από τα 170 BTG που διαθέτει κοντά στην Ουκρανία, αριθμός που πιθανότατα έχει αυξηθεί από τότε.


Τα BTG δεν είναι σε καμία περίπτωση τα μόνα στοιχεία της ρωσικής συσσώρευσης – υπάρχουν ισχυρές ταξιαρχίες πυροβολικού και πυραύλων Iskander και πολυάριθμες μονάδες υποστήριξης που αναπτύσσονται επίσης.

  1. Προσωπικό πετάει μέσα στον εξοπλισμό

Για το μεγαλύτερο μέρος της συσσώρευσης, ο ρωσικός στρατός έχει επικεντρωθεί στη μεταφορά βαρέως εξοπλισμού (η οποία πρέπει να γίνει σιδηροδρομικώς και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα) χωρίς απαραίτητα να φέρει μαζί της ένα πλήρες συμπλήρωμα προσωπικού για να επανδρώσει το υλικό. Οι άνθρωποι, σε τελική ανάλυση, μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα στη δυτική Ρωσία ή τη Λευκορωσία αεροπορικώς, και υπάρχουν κατά τα άλλα επιτακτικοί λόγοι για να κρατηθεί το προσωπικό στις βάσεις τους μέχρι να είναι απολύτως απαραίτητο.
Όμως, στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα κύμα πτήσεων από αεροπλάνα κάργκο IL-76MD υποδηλώνει ότι ο στρατός του πετούσε σε προσωπικό από όλη τη Ρωσία.

  1. Οι ρωσικοί στρατοί μετακινούνται από βάσεις απλώς «κοντά» στην Ουκρανία προς τα σύνορα.

Μέχρι πρόσφατα, ένα σημαντικό κομμάτι της συσσώρευσης της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία παρέμενε δεκάδες μίλια μακριά από τα σύνορα. Αλλά αυτό άλλαξε δραματικά τον Φεβρουάριο.
Ο 41ος Συνδυασμένος Στρατός (41st Combined Army) που συγκεντρώνεται στh Yelniya από τον Οκτώβριο, 150 μίλια βόρεια της Ουκρανίας, εντοπίστηκε να τρέχει προς τα νότια για να ενωθεί με άλλες ρωσικές μονάδες πολύ πιο κοντά στα σύνορα στο Klintsy και στο Novozybkov, σε θέση να προχωρήσουν στο Κίεβο .


Επιπλέον, στοιχεία της επίλεκτης 1ης Στρατιάς Τάνκ (1st Guards Tank Army) που εδρεύει στη Μόσχα που συγκεντρώνεται στην περιοχή εκπαίδευσης Pogonovo κοντά στο Voronezh (120 μίλια βορειοανατολικά της Ουκρανίας), καθώς και της 6ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων (6th Combined Arms Army) κοντά στο Kursk, φαίνεται να κινούνται νότια προς το Belgorod, το οποίο βρίσκεται μόλις 35 μίλια βόρεια από τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο (Kharkiv).


Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι ρωσικές μονάδες αναχωρούν από μακροπρόθεσμους καταυλισμούς για να κινηθούν προς τις περιοχές κοντά στα σύνορα. Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα θα αναπτυχθούν σε διάσπαρτους σχηματισμούς μάχης για προστασία από πυρά πυροβολικού.

  1. Οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν τοποθετηθεί.

Χωριστά από τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας, η Μόσχα διατηρεί τέσσερα αερομεταφερόμενα τμήματα σε έναν ξεχωριστό κλάδο που ονομάζεται VDV, τα οποία, σε αντίθεση με τα αμερικανικά ή βρετανικά αερομεταφερόμενα, έχουν τα δικά τους θωρακισμένα οχήματα μάχης με αλεξίπτωτο (BMD και BTR-D) για κινητικότητα, προστασία και ισχύ πυρός.
Η Ρωσία δεν είχε αξιοποιήσει τις μονάδες VDV νωρίτερα κατά τη δημιουργία, ίσως επειδή μπορούν να μεταφερθούν στο θέατρο σχετικά γρήγορα. Αλλά αυτό άλλαξε τον Ιανουάριο με την ανάπτυξη έως και έξι BTG από την 76η , 98η και 106η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, συν δύο ακόμη BTG από ανεξάρτητες αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες.


Ένα άλλο στοιχείο που αρχικά υποεκπροσωπήθηκε στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας ήταν μονάδες ελικοπτέρων για αεροπορική υποστήριξη και εισαγωγή στρατευμάτων (ιδιαίτερα VDV ή δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων). Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά μαχητικά ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί για την υποστήριξη ασκήσεων στη Λευκορωσία ή κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στο Belgorod, συμπεριλαμβανομένων των Mi-28N και ευέλικτων επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 , παλαιότερων πυροβόλων Mi-24V Hind και επιθετικών μεταφορών Mi-8.

  1. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διογκωμένος με ενισχύσεις, έφυγε από το λιμάνι για «άσκηση».

Ο στόλος της Ρωσίας στη Βαλτική, τον Ειρηνικό και τον Βόρειο Ωκεανό έχει αποστείλει αποβατικά και πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Το πιο σημαντικό, έξι δεξαμενόπλοια αποβίβασης (LST) από τους στόλους της Βόρειας και της Βαλτικής της Ρωσίας έχουν εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα , μεταφέροντας μαζί τους τουλάχιστον ένα BTG από την 336η Ναυτική Ταξιαρχία Πεζικού στο Καλίνινγκραντ . Σε συνδυασμό με 6-7 πλοία αποβίβασης στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αυτά έχουν θαλάσσια δύναμη για μια αποβατική δύναμη μεγέθους ταξιαρχίας.
Στη Μεσόγειο, η Ρωσία έχει αναπτύξει δύο από τα τρία καταδρομικά πυραύλων της κλάσης Slava ( Varyag και Marshal Ustinov ), δύο ανθυποβρυχιακά καταστροφείς κλάσης Udaloy, δύο φρεγάτες και τρία οπλισμένα με πυραύλους κρουζ βελτιωμένα ηλεκτρικά επιθετικά υποβρύχια ντίζελ κλάσης. καθώς και επτά μικρότερα πλοία.
Το υπόλοιπο ρωσικό καταδρομικό Slava , Moskva , αναχώρησε από τη Σεβαστούπολη στις 10 Φεβρουαρίου με «πάνω από 30» άλλα πλοία από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να πραγματοποιήσει «ασκήσεις» στη Μαύρη Θάλασσα .

  1. Το Υψηλής Ισχύος Πυροβολικό της Ρωσίας κυλά σε θέση βολής.

Οι πέντε στρατιωτικές περιφέρειες της Ρωσίας διαθέτουν η καθεμία τουλάχιστον δύο ειδικές ταξιαρχίες πυροβολικής υποστήριξης.
Οι ταξιαρχίες πυροβολικού βαρέων πυραύλων μετρούν 24 ισχυρά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων BM-30 Smerch με βεληνεκές 56 μίλια (90 χιλιόμετρα). Πολλαπλές μονάδες BM-30 έχουν παρατηρηθεί στη Λευκορωσία και στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Οι άλλες ταξιαρχίες Πυροβολικού Υψηλής Ισχύος διαθέτουν δύο διαφορετικούς τύπους αυτοκινούμενων συστημάτων: 2S7M Malkha οβιδοβόλων 203 χιλιοστών που μπορούν να βομβαρδίσουν στόχους 34 μίλια μακριά και 2S4 Tyulpan (Tulip) όλμους 240 χιλιοστών.
Οι γιγάντιοι όλμοι είναι μικρότερου βεληνεκούς, αλλά ιδιαίτερα κατάλληλοι για την εξάλειψη μεγάλων κτιρίων και οχυρώσεων, και έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ισοπέδωση πολυκατοικιών στη Συρία, τον Λίβανο και την Τσετσενία και για τη διάλυση τερματικών αεροδρομίων που υπερασπίστηκαν τα ουκρανικά στρατεύματα το 2014-2015.
Η μετακίνηση αυτών των σπάνιων, βαριών και ισχυρών όπλων στη Λευκορωσία, την Κριμαία και γύρω από το Μπέλγκοροντ της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη.

  1. Η στρατιωτική αστυνομία της Ρωσίας βρίσκεται σε κίνηση

Η Rosgvardia («Εθνοφρουρά») είναι το σώμα στρατευμάτων εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας με πάνω από 300.000 άτομα. Έχουν επίσης δει να κινητοποιούνται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Επειδή οι Rosgvardia εκπαιδεύονται για την αστυνόμευση αμάχων πληθυσμών, μπορεί να είναι πιο κατάλληλες από τις κανονικές χερσαίες δυνάμεις για τον έλεγχο αμάχων στις πρόσφατα κατεχόμενες περιοχές και θα μπορούσαν να απελευθερώσουν μονάδες μάχης για επιθετικές αποστολές.

  1. Επιμελητεία για έναν πραγματικό πόλεμο στον τόπο.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές εντυπωσιάζονται πολύ εύκολα από τις επιδείξεις υλικοτεχνικής υποστήριξης. Αφού όλες οι παρελάσεις μεγάλων όπλων και τανκς μπορούν να πραγματοποιηθούν για καθαρά κροτάλισμα – αλλά χωρίς τη βαρετή αλλά απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη, αυτά τα τανκς και τα όπλα δεν μπορούν να κυλήσουν πολύ μακριά ή να πυροβολήσουν για πολύ.
Δυστυχώς, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η τρέχουσα ρωσική συσσώρευση θεωρείται πιο αξιόπιστη από την προηγούμενη που συνέβη στις αρχές του 2021. Οι υλικοτεχνικές προετοιμασίες που παρατηρήθηκαν περιλαμβάνουν ιατρικές εγκαταστάσεις που διαβάζονται για να λάβουν εκατοντάδες απώλειες στο πεδίο της μάχης, ανάπτυξη ταξιαρχιών διοίκησης και ελέγχου και κίνηση των μονάδων γεφύρωσης πλωτών.

  1. Η ρωσική αεροπορία στάζει δυτικά

Σε αντίθεση με τις επίγειες δυνάμεις της Μόσχας, η τακτική αεροδιαστημική της δύναμη (VKS) δεν έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας αναδιάταξη, καθώς η συγκέντρωση στις βάσεις της πρώτης γραμμής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί γρήγορα. Ωστόσο, τρεις πρόσφατες αναπτύξεις εκτός χώρας έχουν να πουν τις δικές τους ιστορίες.
Για να συνοδεύσει τους 30.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, η Ρωσία έχει αναπτύξει δύο μοίρες εκεί: ένα από τα μαχητικά Su-35S—είναι την πιο ικανή πλατφόρμα αέρος – αέρος και ένα από τα δεκαπέντε αεροσκάφη Su-25 Frogfoot που ειδικεύονται σε αποστολές επίθεσης εδάφους.
Επιπλέον, το βίντεο φαίνεται να δείχνει αεροσκάφος MiG-31 Foxhound να μεταφέρει υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal να προσγειώνεται στο Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Βαλτικής .
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, συνολικά τέσσερα ή πέντε MiG-31 μπορεί να έχουν προσγειωθεί εκεί. Αυτή η ανάπτυξη πιθανότατα στοχεύει στην αποτροπή επέμβασης του ΝΑΤΟ για λογαριασμό της Ουκρανίας, καθώς το Kinzhal έχει το βεληνεκές να χτυπήσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε 10 λεπτά ή λιγότερο εάν εκτοξευθεί από τον εναέριο χώρο του Καλίνινγκραντ. Πρόσφατες υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία από ρωσικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-22M με τους δικούς τους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς πιθανότατα έχουν παρόμοια πρόθεση.


Χρονικοί περιορισμοί στη στρατιωτική δράση
Δεδομένων των σημαντικών κινδύνων και του κόστους που θα συνεπαγόταν ένας πόλεμος με την Ουκρανία και έλλειψη αξιόπιστης αιτίας, ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι ο Πούτιν μπορεί να διατηρήσει δυνάμεις επ’ αόριστον για να διατηρήσει την πίεση στην Ουκρανία και/ή να περιμένει ένα περιστατικό (κατασκευασμένο ή άλλο) για να δικαιολογήσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία.

Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες περιορίζουν τη βιωσιμότητα αυτής της πορείας δράσης.
Πρώτον, η άσκηση στη Λευκορωσία που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τις ρωσικές αναπτύξεις εκεί πρόκειται να τελειώσει στις 20 Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας τη Μόσχα να βρει νέα προσχήματα. Το να διατηρούνται τα στρατεύματα εκτός περιοχής που αναπτύσσονται σε σκηνές κατά τη διάρκεια των σκληρών καιρικών συνθηκών του χειμώνα ήταν επίσης κακό για το ηθικό και ακόμη και για την υγεία, με τα κρούσματα Covid να φέρονται να είναι αχαλίνωτα μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων.
Επιπλέον, οι Ρώσοι στρατεύσιμοι στρατιώτες θα δουν τη θητεία του ενός έτους να αρχίσουν να λήγουν και οι νέοι στρατεύσιμοι θα χρειάζονται εκπαίδευση στη βάση. Ο Πούτιν μπορεί φυσικά να παρατείνει τη θητεία, αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν μη δημοφιλής στο εσωτερικό και δύσκολο να πουληθεί χωρίς πραγματικό πόλεμο. Αν και οι στρατεύσιμοι σήμερα αποτελούν μειοψηφία στο ρώσικο στρατό και γενικά αποφεύγεται να πηγαίνουν σε μάχες της πρώτης γραμμής, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο.
Τέλος, η καθυστέρηση μιας επίθεσης σημαίνει διαχείριση των προκλήσεων, αλλά και των ιδιαίτερα λασπωδών συνθήκών στη Ρωσία και την Ουκρανία που είναι επιρρεπείς στην παρεμπόδιση της κυκλοφορίας κατά τη μετάβαση μεταξύ των εποχών. 
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται από δορυφορικές εικόνες, βίντεο TikTok από Ρώσους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυβερνητικές δηλώσεις υποστηρίζουν όλα το ίδιο συμπέρασμα: ο Πούτιν έχει παρατάξει μια εκτεταμένη πολεμική μηχανή γύρω από την Ουκρανία, μια μηχανή που τώρα φαίνεται να κινείται στην τελική θέση για πολεμικές επιχειρήσεις.
Εάν ακολουθηθεί μια τέτοια καταστροφική πορεία, αυτός ο πόλεμος της επιλογής του Πούτιν πιθανότατα θα οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους, μια νέα προσφυγική κρίση και εκτεταμένες συνέπειες και τραύματα, που επηρεάζουν άμεσα τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, αλλά με πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια ακόμα.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Sebastien Roblin του αμερικανικό περιοδικού των επιχειρήσεων, Forbes, με τίτλο «12 Reasons Why A Russian Attack On Ukraine Looks Imminent» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.