Εβδομάδα έντονης διπλωματικής κινητικότητας για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης

0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμανουέλ Μακρόν συναντάται σήμερα στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Όλες αυτές οι ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες στόχο έχουν την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Οι Δυτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει συγκεντρώσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας με σκοπό ενδεχόμενη εισβολή, πράγμα που η Ρωσία αρνείται, επιμένοντας ότι στόχος είναι η προστασία της δικής της ασφάλειας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανόν να εξελιχθεί αυτής της βραδιάς και μετά το τέλος θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένοι «να φθάσουν στο βάθος των πραγμάτων» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, εξετάζοντας μέτρα «αποκλιμάκωσης» της κρίσης στα ουκρανορωσικά σύνορα, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε 40λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο μίας «λογικής συντονισμού», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, εν όψει του ταξιδιού του Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα και αύριο στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, του λιθουανού προέδρου Γκιτάνα Ναουσέντα και των πρωθυπουργών της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς και της Εσθονίας Κάγια Κάλας.
Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος έχει επικριθεί για συγκαταβατική στάση απέναντι στην Μόσχα, θα έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον την πρώτη του συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.
«Έχουμε εργασθεί σκληρά για να μεταδώσουμε στην Ρωσία το μήνυμα ότι θα υπάρξει σημαντικό τίμημα εάν εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Εκτιμώ πραγματικά αυτό που κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στο πλαίσιο των διμερών συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Είναι πολύ δύσκολες».
Ο γερμανός καγκελάριος θα συναντηθεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, πριν επισκεφθεί το Κίεβο στις 14 Φεβρουαρίου και την Μόσχα στις 15.
Πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον χθες, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχύσουμε» την παρουσία της Γερμανίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στις βαλτικές χώρες, δήλωσε στο δίκτυο ARD ο Ολαφ Σολτς.
Από την άλλη μεριά, αυτή της Ουκρανίας, η διπλωματική κινητικότητα θα είναι επίσης έντονη σήμερα: η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ αναμένεται σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα, μαζί με τους ομολόγους της Τσεχίας Γιαν Λιπάβσκι, της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ και της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Πάντως οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή δύναμη 150.000 στρατιωτών, για να εξαπολύσει επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Το Κίεβο προσπαθεί να μετριάσει το επίπεδο του κινδύνου για επικείμενη ρωσική επίθεση κυρίως για να προστατεύσει την εύθραυστη ουκρανική οικονομία, που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα λόγω του κινδύνου εισβολής, θεωρώντας ότι οι πιθανότητες επίτευξης «διπλωματικής λύσης» με την Μόσχα παραμένουν «σημαντικά περισσότερες» από την πιθανότητα στρατιωτικής «κλιμάκωσης».
«Μην εμπιστεύεστε προβλέψεις περί αποκάλυψης», έγραψε χθες στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η Ουκρανία διαθέτει έναν ισχυρό στρατό, άνευ προηγουμένου διεθνή υποστήριξη και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη. Ο εχθρός πρέπει να φοβάται εμάς».


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης» στην κρίση παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από την απειλή νέας κλιμάκωσης», σε γραπτά του σχόλια που διαβιβάσθηκαν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) από την ουκρανική προεδρία.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν το Κρεμλίνο επιλέξει την γενικευμένη επίθεση, θα έχει την δυνατότητα να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν έδωσε την διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν αναπτύξει επιπλέον δύναμη 3.000 στρατιωτών στην Ευρώπη, δεν έχουν στείλει τις δυνάμεις αυτές «για να εξαπολύσουν πόλεμο» κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner