Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου  για το μαρασμό των ιστορικών σχολείων του Μαρασλείου

0

Ερώτηση-ΑΚΕ κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως.
Με την Ερώτηση αυτή επισημαίνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιστορικά σχολεία του Μαρασλείου, τα οποία οδηγούνται στην απαξίωση και τον μαρασμό σε μια περίοδο που δημιουργούνται καινούρια Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία και που τα σχολεία αξιολογούνται υποχρεωτικά.

Αναλυτικά η ερώτηση – ΑΚΕ 
Προς : Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως
Χαρά Κεφαλίδου: Στην απαξίωση και τον μαρασμό οδηγούνται τα ιστορικά σχολεία του Μαρασλείου
Στον χώρο του Μαρασλείου στεγάζονται από το 1905 τα παρακάτω τρία σχολεία:

  • το Δωδεκαθέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Μαράσλειο

και τα δύο μοναδικά σε όλη την Ελλάδα ολιγοθέσια πειραματικά σχολεία

  •  το Τριθέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Μαράσλειο και
  •  το Μονοθέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Μαράσλειο

καθώς και τα νεότερα :

  • το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μαράσλειο
  • το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών και
  • το 26ο Λύκειο Αθηνών.

Επειδή το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει κτίριο στην πανεπιστημιούπολη καθώς και στα κτίρια του παλαιού Χημείου, στην οδό Ναβαρίνου, οι χώροι του Μαρασλείου παραχωρήθηκαν στο πανεπιστήμιο, προφανώς, για να αναλάβει την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των πειραματικών σχολείων που βρίσκονται στον χώρο και όχι για να τα συρρικνώσει ή και να τα εκδιώξει, για να μεταφέρει μέρος ή το σύνολο των μαθημάτων του στο χώρο.
Επειδή έχουν γίνει επανειλημμένα προσπάθειες από το πανεπιστήμιο για τη μεταφορά των ιστορικών σχολείων του Μαρασλείου από τον φυσικό τους χώρο στην πανεπιστημιούπολη, στο κτίριο του Παιδαγωγικού, που θα στερούσε την πόλη από ένα ιστορικό της κομμάτι.
Επειδή σε μια περίοδο που δημιουργούνται καινούρια Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία και που τα σχολεία αξιολογούνται υποχρεωτικά, τα ιστορικά σχολεία του Μαρασλείου, οδηγούνται στην απαξίωση και το μαρασμό.
Επειδή τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως συντήρηση των κτιρίων, παρόλο που τα προβλήματα είναι πολλά. Και επειδή τη διαμάχη αυτή ακολουθεί και η διαμάχη για το ποιος πρέπει να πληρώσει τις επισκευές στα κτίρια: ο δήμος, που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι υπεύθυνος για αυτές ή το πανεπιστήμιο στο οποίο «ανήκει» ο χώρος;
Επειδή ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων είναι απαρχαιωμένος και περιορισμένος και οι περισσότεροι υπολογιστές που υπάρχουν στις τάξεις είναι με windows XP και πάρα πολλές ιστοσελίδες δεν ανοίγουν εξ αιτίας αυτού του γεγονότος και αρκετά προγράμματα δεν μπορούν να εγκατασταθούν. Επίσης, στο σχολείο υπάρχουν μόνο παλαιά ασπρόμαυρα φωτοτυπικά που χαλάνε συνεχώς. Οι εκτυπωτές είναι και αυτοί παλαιοί και τελείως ακατάλληλοι για την βαριά χρήση που χρειάζεται ένα σχολείο.
Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Τι σχεδιασμός υπάρχει από το Υπουργείο σας για τα Πειραματικά Σχολεία που βρίσκονται στο Μαράσλειο;
  2. Αν πιστεύετε, όπως ισχυρίζεστε, στον θεσμό των Πειραματικών και Προτύπων Σχολείων, θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδώστε όλα τα κτίρια του χώρου του Μαρασλείου στα σχολεία της, ώστε αυτά να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους;
  3. Τι πρόβλεψη υπάρχει για τη διασύνδεση των Πειραματικών Σχολείων του Μαρασλείου; Είναι στις προθέσεις σας η αποκατάσταση της διακοπής της διασύνδεσης των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Αθηνών–Μαράσλειο, που είναι το πρώτο Πειραματικό Σχολείο της χώρας από 1905, με Πειραματικό Γυμνάσιο;
  4. Τι προβλέπει η Δωρεά της Μονής Πετράκη και η Δωρεά του Μαρασλή στην περίπτωση που η Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία σταματήσει τη λειτουργία της; Σας παρακαλώ να μας καταθέσετε τα σχετικά έγγραφα.
  5. Προτίθεστε, ως εποπτεύουσα αρχή, να παρέμβετε ώστε να συντηρηθούν επιτέλους τα κτίρια των σχολείων του Μαρασλείου και να αποκτήσουν την κατάλληλη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαρά Κεφαλίδου
Ευαγγελία Λιακούλη
Γεώργιος Αρβανιτίδης
Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης
Νάντια Γιαννακοπούλου
Ιλχάν Αχμέτ
Χρήστος Γκόκας
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Γεώργιος Μουλκιώτης
Μπουρχάν Μπαράν
Δημήτριος Μπιάγκης
Γεώργιος Παπανδρέου
Ανδρέας Πουλάς
Γεώργιος Φραγγίδης

Share.

Comments are closed.