Κακοκαιρία «Ελπίς»: Παρέμβαση εισαγγελέα για τους Χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς της Αττικής Οδού

0

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό για πάνω από έξι ώρες και η οποία εξακολουθήσει και μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (6:20μμ).
Έτσι λοιπόν με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης, Αντώνης Ελευθεριάνος.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό και τόνισε ότι η εισήγησή του στον πρωθυπουργό θα είναι να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης και παράλληλα σημείωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τηλεργασία για αύριο, Τρίτη, στο Δημόσιο, στις δομές που δεν είναι κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους.
«Δυστυχώς, η εταιρεία Αττική Οδός δεν κατάφερε να κρατήσει ανοικτό τον δρόμο. Υποσχέθηκαν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων στη σύσκεψη που είχαμε. Η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό θα είναι να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης», τόνισε στην συνέντευξη τύπου ο κ Στυλιανίδης και συνέχισε «Εάν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης, δεν θα το αντιμετωπίζαμε αυτό αυτήν τη στιγμή».
Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση ο υπουργός σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν. Πρόσθεσε ότι ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη τη χώρα και τέλος κάλεσε τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112, το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού.

Το «Έμφραγμα» της Αττικής Οδού από τον χιονιά
Η ταλαιπωρία είναι απίστευτη στην Αττική Οδό με πολλούς οδηγούς να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για πάνω από 5 ώρες ενώ στην ουσία τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν όταν δίπλωσαν δυο νταλίκες στο ύψος του Γέρακα, στην έξοδος 18, με αποτέλεσμα να κλείσουν και τα δύο ρεύματα.

Επισημαίνεται ότι στην Αττική Οδό επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος από το πρωί ειδικά στο κομμάτι από Παιανία έως Μεταμόρφωση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως επίσης και στις εισόδους στο κομμάτι αυτό.
Ήδη η Τροχαία και η Πυροσβεστική έχει ξεκινήσει προσπάθεια αντιδρόμησης στις εισόδους για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Να σημειωθεί ότι κάποιοι οδηγοί που διαμένουν κοντά σε εξόδους, εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους κι επιστρέφουν στα σπίτια τους με τα πόδια. Το

Τι λέει η εταιρεία «Αττική Οδός»
Σύμφωνα με την εταιρία τα προβλήματα οφείλονταν σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα λόγω μηχανικής βλάβης (!), είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους (!), με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Τίποτε άλλο δεν φταίει!!!

Επιπλέον η εταιρία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο.
Η ανακοίνωση από την «Αττική Οδό»:
«Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα, δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.
Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο.
Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες και έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούν να προσπεράσουν και επιχειρούν με ανάποδη κίνηση, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα.
Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού.
Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.
Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο, Τρίτη, συνιστάται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες

ΣΥΡΙΖΑ για Αττική Οδό: Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα;
Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές ώρες οδηγοί στην Αττική Οδό, αντικατοπτρίζει τη πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές ώρες οδηγοί στην Αττική Οδό, αντικατοπτρίζει τη πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές ώρες οδηγοί στην Αττική Οδό, αντικατοπτρίζει τη πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη.
Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα;
Ποιος έχει την ευθύνη της διάνοιξης και του απεγκλωβισμού;
Πότε επιτέλους ένας κυβερνητικός αξιωματούχος θα ενημερώσει τους εγκλωβισμένους πολίτες για την εξέλιξη της περιπέτειάς τους;
Ανεπαρκείς, ανεύθυνοι, αδιάφοροι.
Και μη χειρότερα!»

Κίνημα Αλλαγής για την κατάσταση στην Αττική Οδό: Καλούμε την κυβέρνηση να μην μένει άπραγη
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το Κίνημα Αλλαγής τοποθετείται σχετικά με την τραγική κατάσταση στην Αττική, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τον σχεδιασμό και την στάση παρατηρητή των εξελίξεων..
«Αν και ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι η κακοκαιρία θα ήταν σφοδρή και θα έπληττε όλο το Λεκανοπέδιο, και παρά την περσινή ανάλογη εμπειρία, ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε σε συστάσεις και άκαρπες συσκέψεις. Αφήνει σήμερα την Αυτοδιοίκηση μόνη της, με όσα μέσα διαθέτει, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται εγκλωβισμένοι σε κεντρικούς οδικούς άξονες ακόμη. Δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά της ευθύνης. Καλούμε την Κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα και να μην παρακολουθεί άπραγη.»

Share.

Comments are closed.