Η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία είναι υψηλή – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ΟυκρανοΡωσικό πρόβλημα

0

Η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας βρίσκεται  στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα των δύο εθνών να προκαλεί φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει εισβολή.
Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη στρατιωτική εισβολή. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Ρωσία για περαιτέρω επιθετικές κινήσεις κατά της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί και υποστηρίζει ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία — συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων προμηθειών όπλων και στρατιωτικής εκπαίδευσης — συνιστά αυξανόμενη απειλή για τη δυτική πλευρά της Ρωσίας.

Ποια είναι η κατάσταση στα σύνορα;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν περιγράψει τις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων μέσα και γύρω από την Ουκρανία ως «ασυνήθιστες».

Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν παραμείνει συγκεντρωμένοι στα ουκρανικά σύνορα, παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των Ευρωπαίων ηγετών για σοβαρές συνέπειες εάν ο Πούτιν προχωρήσει σε εισβολή. Τα ευρήματα δε των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον Δεκέμβριο υπολόγισαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία «μόλις στις αρχές του 2022».
Μιλώντας με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο στις 19 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) είπε ότι η Ρωσία «ενίσχυσε τις απειλές της και έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας, τις οποίες θα μπορούσε να διπλασιάσει σε σχετικά σύντομη διαταγή».
Στα τέλη του 2021, δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν ρωσικό υλικό — συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων όπλων, τανκς μάχης και οχημάτων μάχης πεζικού — εν κινήσει σε ένα πεδίο εκπαίδευσης περίπου 186 μίλια (300 χλμ.) από τα σύνορα.
Η τελευταία αξιολόγηση πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία έχει πλέον αναπτύξει περισσότερους από 127.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 21.000 εναέριου και θαλάσσιου προσωπικού, μετέφερε περισσότερους επιχειρησιακούς πυραύλους Iskander στα σύνορα και αύξησε τη δραστηριότητα πληροφοριών της εναντίον της χώρας.
Η εκτίμηση ήρθε μετά από τρεις γύρους διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης που απέτυχαν να δώσουν λύση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή τον επόμενο ένα ή δύο μήνες.
Πολλές από τις στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας βρίσκονται στα δυτικά της τεράστιας χώρας — η κατεύθυνση από την οποία η ιστορία δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να προέλθουν απειλές. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διεξάγει «τακτικές» χειμερινές στρατιωτικές ασκήσεις στη νότια περιοχή της, τμήματα της οποίας συνορεύουν με την Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, οι περιοχές του ανατολικού Ντόνετσκ (Donetsk ) και του Λουχάνσκ (Luhansk) της Ουκρανίας που συνορεύουν με τη Ρωσία, μια περιοχή γνωστή ως Ντονμπάς (Donbas), βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014. Ρωσικές δυνάμεις είναι επίσης παρούσες στην περιοχή, η οποία αναφέρεται από την Ουκρανία ως “προσωρινά κατεχόμενα εδάφη“. αν και η Ρωσία το αρνείται.
Η πρώτη γραμμή της σύγκρουσης έχει μόλις μετακινηθεί εδώ και πέντε χρόνια, αλλά υπάρχουν συχνές συγκρούσεις μικρής κλίμακας και επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών. Η Ρωσία εξοργίστηκε όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα μαχητικό ντροουν τουρκικής κατασκευής τον Οκτώβριο για να χτυπήσουν μια θέση που κατείχαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Η Ρωσία έχει επίσης δυνάμεις δεκάδων χιλιάδωνστην τεράστια ναυτική της βάση στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Η χερσόνησος της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται νότια της υπόλοιπης Ουκρανίας, συνδέεται τώρα με μια οδική γέφυρα με την ηπειρωτική χώρα Ρωσία.

Το ιστορικό της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και των δύο πρώην σοβιετικών κρατών, κλιμακώθηκαν στα τέλη του 2013 λόγω μιας σημαντικής πολιτικής και εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο φιλορώσος τότε Πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανέστειλε τις συνομιλίες – σύμφωνα με πληροφορίες υπό την πίεση της Μόσχας – και ξέσπασαν βίεες διαδηλώσεις εβδομάδων στο Κίεβο.

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2014, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία , μια αυτόνομη χερσόνησο στη νότια Ουκρανία με ισχυρή ρωσική πίστη, με το πρόσχημα ότι υπερασπιζόταν τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών. Αρχικά, χιλιάδες ρωσόφωνοι στρατιώτες, που ονομάστηκαν «πράσινοι» και αργότερα αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως Ρώσοι στρατιώτες, ξεχύθηκαν στη χερσόνησο της Κριμαίας. Μέσα σε λίγες μέρες, η Ρωσία ολοκλήρωσε την προσάρτησή της σε ένα δημοψήφισμα που κατακρίθηκε από την Ουκρανία και τον περισσότερο κόσμο ως παράνομο.
Λίγο αργότερα, φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο, προκαλώντας έντονες συγκρούσεις για μήνες. Παρά το γεγονός ότι το Κίεβο και η Μόσχα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία στο Μινσκ το 2015, με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, υπήρξαν επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ , έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 θάνατοι αμάχων που σχετίζονται με συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία από τον Μάρτιο του 2014.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μια σειρά μέτρων ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων που στοχεύουν άτομα, οντότητες και συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Ποια είναι η άποψη της Ρωσίας;
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και ότι η χώρα που μετακινεί στρατεύματα στην επικράτειά της δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.
Η Μόσχα βλέπει την αυξανόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ – από πλευράς όπλων, εκπαίδευσης και προσωπικού – ως απειλή για τη δική της ασφάλεια. Κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι ενίσχυσε τον αριθμό των δικών της στρατευμάτων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια προσπάθεια ανακατάληψης της περιοχής του Ντονμπάς, έναν ισχυρισμό που η Ουκρανία αρνήθηκε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγκεκριμένες νομικές συμφωνίες που θα απέκλειαν οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά προς τα σύνορα της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Δύση δεν έχει ανταποκριθεί στις προηγούμενες προφορικές διαβεβαιώσεις της.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η ανάπτυξη εξελιγμένων όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως πυραυλικά συστήματα, θα περνούσε την «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία, εν μέσω ανησυχίας στη Μόσχα ότι η Ουκρανία εξοπλίζεται όλο και περισσότερο από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι οι ΗΠΑ άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προμηθεύουν με  όπλα και στρατιωτικούς σύμβουλους την Ουκρανία «Και όλα αυτά, φυσικά, οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη συνοριακή γραμμή».
Εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν αλλάξουν πορεία στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα έχει «το δικαίωμα να επιλέγει τρόπους για να διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντά της για την ασφάλεια».

Ποια είναι η άποψη της Ουκρανίας;
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιμένει ότι η Μόσχα δεν μπορεί να εμποδίσει το Κίεβο να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ, αν το επιλέξει.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να εμποδίσει την Ουκρανία να έρθει πιο κοντά με το ΝΑΤΟ και δεν έχει δικαίωμα να έχει λόγο σε σχετικές συζητήσεις», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση στο CNN, ως απάντηση στις ρωσικές εκκλήσεις προς το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του προς τα ανατολικά.
«Οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για συζήτηση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ οποιεσδήποτε αποκαλούμενες εγγυήσεις ότι η Συμμαχία δεν θα επεκταθεί στην Ανατολή είναι παράνομες», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία επιμένει ότι η Ρωσία επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντιμίρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky), να λέει πρόσφατα ότι αποκαλύφθηκε σχέδιο πραξικοπήματος, στο οποίο εμπλέκονται Ουκρανοί και Ρώσοι.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα (Dmytro Kuleba) προειδοποίησε ότι ένα προγραμματισμένο πραξικόπημα θα μπορούσε να είναι μέρος του σχεδίου της Ρωσίας πριν από μια στρατιωτική εισβολή. «Η εξωτερική στρατιωτική πίεση συμβαδίζει με την εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας», είπε.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί από την εντεινόμενη ουκρανική ενεργειακή κρίση που το Κίεβο πιστεύει ότι η Μόσχα σκόπιμα έχει προκαλέσει.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ζελένσκι αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλά μέτωπα. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει μείνει στάσιμη εν μέσω πολλαπλών εσωτερικών πολιτικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου τρίτου κύματος μολύνσεων από τον Covid-19 και μιας προβληματικής οικονομίας.
Πολλοί άνθρωποι είναι επίσης δυσαρεστημένοι που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τα οφέλη που υποσχέθηκε και δεν τερμάτισε τη σύγκρουση στα ανατολικά της χώρας. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο.
Σε μια ομιλία μέσω βίντεο στις 19 Ιανουαρίου, ο Ζελένσκι προέτρεψε τον ουκρανικό λαό να «ηρεμήσει» εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για μια πιθανή ρωσική εισβολή. «Γνωρίζουμε τα πάντα, είμαστε έτοιμοι για όλα», είπε, προτού προσθέσει ότι «ειλικρινά πιστεύει» ότι φέτος «θα περάσει χωρίς πόλεμο» με τη Ρωσία.
Ο Κουλέμπα προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους Ουκρανούς που φοβούνται ότι οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ και η Ρωσία μπορεί να αφήσουν το Κίεβο εκτός συζητήσεων. «Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία είναι μια αρχή που τηρούμε», είπε.

Τι λέει το ΝΑΤΟ;
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), δήλωσε ότι «θα πρέπει να πληρωθεί υψηλό τίμημα για τη Ρωσία» εάν εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, εταίρο του ΝΑΤΟ.
«Έχουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών: οικονομικές κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις, πολιτικούς περιορισμούς», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του την 1η Δεκεμβρίου στο CNN.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, το ΝΑΤΟ αύξησε την άμυνά του «με έτοιμες για μάχη ομάδες στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, στις χώρες της Βαλτικής, στη Λετονία… αλλά και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν έχει τις ίδιες εγγυήσεις ασφαλείας με τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ άφησε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να πει στην Ουκρανία ότι δεν μπορεί να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιανουαρίου «δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση», σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι διαφορές δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθούν». Ωστόσο, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία «εξέφρασαν την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου», είπε.

Τι λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες;
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) είπε στον Ζελένσκι νωρίτερα αυτό το μήνα σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Όμως ο Μπάιντεν φάνηκε να υπονομεύει αυτό το μήνυμα όταν στη συνέχεια πρότεινε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι μια «μικρή εισβολή» από τη Ρωσία θα προκαλούσε μικρότερη απάντηση από μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη χώρα.
Ενώ ο Μπάιντεν υποσχέθηκε σκληρές οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία εάν ο Πούτιν στείλει τα στρατεύματά του πέρα από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των οικονομικών συμαλλαγών σε δολάρια ΗΠΑ, επίσης τόνισε ότι τα κρλάτη της Δύσης δεν έχουν ενιαία άποψη για το τι θα κάνουν σε περίπτωση μικρότερης παραβίασης. «Υπάρχουν διαφορές στο ΝΑΤΟ ως προς το τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι χώρες, ανάλογα με το τι συμβαίνει», είπε.
Το σχόλιο αυτό προκάλεσε αναστάτωση και υπήρξε γρήγορα διευκρίνιση από τον Λευκό Οίκο. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος με τον Ρώσο Πρόεδρο: Εάν οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κινηθούν πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, αυτή είναι μια ανανεωμένη εισβολή και θα αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη, αυστηρή και ενωμένη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους μας», διευκρίνισε η υπεύθυνη Τύπου Τζεν Ψάκι (Jen Psaki) με δήλωσή της
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι είναι «σοκαρισμένος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα έκανε διάκριση μεταξύ εισβολής και εισβολής» και πρότεινε ότι μια μικρή εισβολή δεν θα προκαλέσει κυρώσεις. «Αυτό δίνει το πράσινο φως στον Πούτιν να εισέλθει στην Ουκρανία άνετα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η διπλωματική αναταραχή ήρθε καθώς ο Μπλίνκεν προετοιμάστηκε για περαιτέρω συνομιλίες με τους ευρωπαίους συμμάχους για την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ (Sergey Lavrov). Ο Blinken έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τη Ρωσία ότι «οποιαδήποτε νέα επιθετικότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες».
Δύο αξιωματούχοι είπαν στο CNN στις 3 Ιανουαρίου ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει αναπτύξει στρατιωτικές επιλογές για τον Μπάιντεν εάν αποφασίσει να αυξήσει τη θέση του στην Ανατολική Ευρώπη για να αποτρέψει περαιτέρω πιθανή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι προς το παρόν προετοιμάζουν αυτό το σχεδιασμό, ωστόσο στόχος τους παραμένει η διπλωματία και οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν (Wendy Sherman) και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ (Sergey Ryabkov) είχαν συναντήσεις στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποκλιμακώσουν την απειλή μιας ρωσικής προέλασης.
Οι ΗΠΑ παρείχαν περίπου 450 εκατομμύρια για βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία το 2021, δήλωσε το Πεντάγωνο, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου φορητών όπλων και πυρομαχικών τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τώρα νέες επιλογές , συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία για να αντισταθεί στη ρωσική κατοχή, δήλωσε στο CNN ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση Ομπάμα αιφνιδιάστηκε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία το 2014 και υποστήριξε μια εξέγερση στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι αποφασισμένοι να μην παγιδευτούν από άλλη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
«Η ανησυχία μας είναι ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει ένα σοβαρό λάθος να προσπαθήσει να ανανεώσει αυτό που ανέλαβε το 2014, όταν συγκέντρωσε δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων, πέρασε σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος και το έκανε ισχυριζόμενος ψευδώς ότι προκλήθηκε», είπε ο Μπλίνκεν στα τέλη του περασμένου έτους. έτος.

Ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν;
Η αναταραχή στο πρώην σοβιετικό κράτος του Καζακστάν ήταν ανεπιθύμητη είδηση για τον Πούτιν στις αρχές του 2022.

Φονικές διαδηλώσεις στις αρχές Ιανουαρίου παραιτήση της κυβέρνησης του Καζακστάν, κήρυξη κατάστασης έκτακτηςς ανάγκης και στρατεύματα από μια στρατιωτική συμμαχία υπό τη Ρωσία αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στον περιορισμό της αναταραχής.
Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η επέμβαση της Ρωσίας είναι απίθανο να είναι το τέλος της ιστορίας . Ο Μπλίνκεν είπε ότι «από τη στιγμή που οι Ρώσοι είναι στο σπίτι σου, μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να τους κάνεις να φύγουν».
Ένα άλλο ζήτημα περιστρέφεται γύρω από τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Ουκρανία θεωρεί τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 – που συνδέει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία – ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.
Ο Nord Stream 2 είναι ένας από τους δύο αγωγούς που η Ρωσία έχει τοποθετήσει υποβρύχια στη Βαλτική Θάλασσα, επιπλέον του παραδοσιακού χερσαίου δικτύου αγωγών της που διασχίζει την ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Το Κίεβο θεωρεί τους αγωγούς σε όλη την Ουκρανία ως στοιχείο προστασίας έναντι εισβολής από τη Ρωσία, καθώς οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τη ζωτική ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Αναλυτές στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο Nord Stream 2 θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να στοχεύσει επιλεκτικά χώρες όπως η Ουκρανία με διακοπές ενέργειας, χωρίς ευρύτερη διακοπή του ευρωπαϊκού εφοδιασμού. Η παράκαμψη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης σημαίνει επίσης ότι αυτά τα έθνη θα στερούνταν τα προσοδοφόρα τέλη διέλευσης που διαφορετικά θα πλήρωνε η Ρωσία.
Τον Μάιο του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν παραιτήθηκε από κυρώσεις στην εταιρεία πίσω από το Nord Stream 2, δίνοντάς της ουσιαστικά το πράσινο φως. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κίνηση ήταν προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς προσπαθούσε να ανοικοδομήσει τις φθαρμένες σχέσεις με τη Γερμανία.
Πηγή: CNN

Share.

Comments are closed.