Θάνος Πλεύρης: Από 1η Φεβρουαρίου θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσοι δεν κάνουν τρίτη δόση στους 7 μήνες [Βίντεο]

0

Στους επτά μήνες θα λήγει από 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για όσους δεν κάνουν τρίτη δόση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» με τους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη, για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα και την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, κάνοντας ειδική αναφορά στον χρόνο διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ακόμη, μίλησε για το πώς εξελίσσεται η πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης, ενώ τόνισε πως θα καταγγέλλεται η σύμβαση όσων υγειονομικών δεν είναι εμβολιασμένοι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, λοιπόν, η ισχύς του πιστοποιητικού με δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 θα διαρκεί επτά μήνες, ωστόσο όπως εξήγησε, η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού δεν επηρεάζεται και συνεχίζει να ισχύει για 9 μήνες, αλλά αυτό αφορά μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα γίνεται δεκτό για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, αυτοί που δικαιούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού είναι περίπου 500.000 πολίτες.
Επιπλέον, εξήγησε πως υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με θέσπιση μικρότερου ηλικιακού ορίου από το ισχύον σήμερα για τους πολίτες 60 ετών και άνω, ενώ για τους ανεμβολίαστους επιβεβαίωσε πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της Εστίασης, λέγοντας όμως πως αυτήν την στιγμή δεν εξετάζεται να ληφθεί άμεσα τέτοιο μέτρο.

Για το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test ενόψει της επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία θα βρουν στις σχολικές μονάδες. «Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test, άρα δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων», επισήμανε.
Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων. Ακόμη, γνωστοποίησε επίσης ότι από Δευτέρα θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε πως «μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουμε δώσει διορία. Από τις 6.500 που ήταν ανεμβολίαστοι, έχουν μειωθεί κατά 1.500 άτομα, όμως όχι γιατί έχουν εμβολιαστεί, αλλά διότι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους».
Τέλος, ο Υπ. Υγείας αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, ώστε κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι «δεν έχει αποφασιστεί αυτό, αλλά εάν αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί ή εάν ήδη εργάζεται, θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ, αφού θα καταγγελθεί η σύμβαση του, καθώς δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις».

Δείτε το βίντεο της εκπομπής

Share.

Comments are closed.