Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς

0

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, έπειτα από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό. Ο μητροπολίτης Κοσμάς εισήχθη στο νοσοκομείο Αγρινίου την 1 Δεκεμβρίου όταν ήδη ήταν πολύ επιβαρυμένη η κατάσταση της υγείας του.
Όπως αναφέρει το agrinionews.gr, στην ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», όπου είχε μεταφερθεί, παρουσίασε αρχικά βαριά επιδείνωση του αναπνευστικού ενώ προσβλήθηκε και από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Στην πορεία η κατάσταση του σταθεροποιήθηκε και 20 μέρες μετά την εισαγωγή του αποσωληνώθηκε καθώς ανέβηκε το οξυγόνο του και υποβλήθηκε σε τραχειοστομία.
Μπορεί αυτή η εξέλιξη να προκάλεσε μικρή αισιοδοξία ωστόσο οι γιατροί επισήμαναν την κρισιμότητα της κατάστασης. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ο μητροπολίτης ήταν ανεμβολίαστος.
Ανεμβολίαστη ήταν και η αδερφή του που έφυγε και εκείνη από κορωνοϊό, πριν από λίγες ημέρες.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Κοσμάς
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Παπαχρήστος) γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το 1945.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου Σχολής το 1971 και από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1976.
Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο το 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από 30 χρόνια.
Στις 5 Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η χειροτονία του έγινε στις 8 Οκτωβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.
Την Κυριακή 14η Νοεμβρίου 2021 ήταν η τελευταία φορά που άσκησε Ποιμαντορικά καθήκοντα όταν ενθρόνισε το νέο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος αφού προηγουμένως χοροστάτησε στην ακολουθία του αρχιερατικού Εσπερινού.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος τοποτηρητής στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος ορίστηκε τοποτηρητής στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά την εκδημία του Μητροπολίτη Κοσμά.

Ο τοποτηρητής αναλαμβάνει ως διοικητικός αντικαταστάτης μιας Αρχιερατικής Επαρχίας (Επισκοπής, Μητρόπολης, Αρχιεπισκοπής ή Πατριαρχείου), σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων ενός επαρχιούχου Επισκόπου, Μητροπολίτη, Αρχιεπισκόπου ή Πατριάρχη. Διορίζεται αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι χήρεψε ο Θρόνος και εκτελεί νόμιμα τα αρχιερατικά καθήκοντά του έως ότου εκλεγεί και ενθρονιστεί νέος Επίσκοπος, Μητροπολίτης, Αρχιεπίσκοπος ή Πατριάρχης, αντίστοιχα.
Εντός της ημέρας ο κ. Ιερόθεος θα μεταβεί στα γραφεία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Share.

Comments are closed.