New York Times: Ποια εμβόλια δεν παρέχουν προστασία έναντι της νέας παραλλαγής «Όμικρον»

0

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times προκύπτει πρόβλημα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια, δηλαδή με Pfizer και Moderna, καθώς τα υπόλοιπα εμβόλια τα λεγόμενα εμβόλια αδενοϊού δεν προσφέρουν σχεδόν καμία προστασία από την προσβολή της παραλλαγής «Όμικρον».
Ποια είναι αυτά:

  • AstraZeneca
  • Johnson & Johnson
  • Sinopharm
  • Sinovac
  • Sputnik

Πρέπει όμως να τονιστεί ότι όλα τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν σημαντική προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης από την «Όμικρον», που είναι και ο πιο κρίσιμος στόχος.
Έτσι μόνο τα εμβόλια Pfizer και Moderna, όταν ενισχύονται με αναμνηστική δόση, φαίνεται να έχουν επιτυχία στη διακοπή των λοιμώξεων και αυτά τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Τα άλλα εμβόλια – συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την AstraZeneca, την Johnson & Johnson και τα εμβόλια που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία – δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στη διακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας.
Να τονιστεί βεβαίως ότι τα περισσότερα στοιχεία μέχρι στιγμής βασίζονται σε εργαστηριακά πειράματα
Τα εμβόλια Pfizer και Moderna χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία mRNA, η οποία προσφέρει σταθερά την καλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης με κάθε παραλλαγή. Όλα τα άλλα εμβόλια βασίζονται σε παλαιότερες μεθόδους πυροδότησης ανοσοαπόκρισης.
Τα κινεζικά εμβόλια Sinopharm και Sinovac – τα οποία αποτελούν σχεδόν το ήμισυ όλων των εμβόλων που χορηγούνται παγκοσμίως – προσφέρουν σχεδόν μηδενική προστασία από τη μόλυνση από την «Όμικρον».
Μια προκαταρκτική μελέτη αποτελεσματικότητας των εμβολίων στη Βρετανία διαπίστωσε ότι το σκεύασμα της Oxford-AstraZeneca δεν έδειξε ικανότητα να σταματήσει τη μόλυνση από την Όμικρον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Το 90% των εμβολιασμένων ατόμων στην Ινδία έλαβε αυτό το εμβόλιο, με την επωνυμία Covishield. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως σε μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής, όπου το Covax, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων Covid-19, έχει διανείμει 67 εκατομμύρια δόσεις από αυτό σε 44 χώρες.
Τέλος να ότι το εμβόλιο της Moderna (mRNA) φαίνεται πως με την 3η δόση αυξάνει 37 φορές τα αντισώματα κατά της «Όμικρον».
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν και 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν.
Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο της Moderna (mRNA) φαίνεται πως με την 3η δόση αυξάνει 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον.
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, η έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν και 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν.

  • Διαβάστε αναλυτικά την ανάλυση της Stephanie Nolen, αρθρογράφου της αμερικάνικης εφημερίδας NewYorkTimesμε θέμα «Most of the World’s Vaccines Likely Won’t Prevent Infection From Omicron» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.