Γιάννης Πρασσάς: Η  διεθνής εμπειρία δείχνει ότι έτσι μπορεί να εξαπλωθεί η «Όμικρον» στην Ελλάδα

0

Τις τελευταίες μέρες οι επιστήμονες προσπαθούν με μαθηματικά μοντέλα να εκτιμήσουν το εύρος της διασποράς της μετάλλαξης «Όμικρον», με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.
Ανάμεσά τους και ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο του Καναδά, το οποίο μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες, αποκαλύπτει στον ΣΚΑΙ με τον τρόπο με τον οποίο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στη χώρα μας:
«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε είναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να’ χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων
Αν αποδεχθούμε ως βάσης τον διπλασιασμό των κρουσμάτων ανά 3 ημέρες, που είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο, καλύτερο δε και από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, το μοντέλο για την εξάπλωση της «Όμικρον» στην Ελλάδα έχει ως εξής:
Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον». Έξι μέρες μετά, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Την Πρωτοχρονιά θα φτάσουν τα 416, στις 7 Ιανουαρίου θα ανέλθουν στα 1.664 και στις 13 Ιανουαρίου θα έχουν εκτιναχθεί στα 6.656. Από κει και μετά δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε που θα φτάσουν και ας μην λησμονούμε ότι μιλάμε πάντα για το πιο αισιόδοξο σενάριο…

Share.

Comments are closed.