Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο των εορτασμών για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου παρουσία της ΠτΔ

0

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώσαν ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 194ης επετείου της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Αυτές ξεκίνησαν προχθές και ολοκληρώνονται  σήμερα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορία όλων των εθνών που συμμετείχαν, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν στην αθανασία, βάζοντας τη σφραγίδα τους για την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τις φετινές εκδηλώσεις εορτασμού τιμά, ως γνωστόν, με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σήμερα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, σήμερα στις 9.30 το πρωί θα γίνει η έπαρση και μεταφορά των σημαιών της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με πομπή από το Δημαρχείο στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, από τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Αρχών της Μεσσηνίας.
Στις 10.15, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, θα παραταχθούν τα στρατιωτικά αγήματα και οι Φιλαρμονικές και στις 10.30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, χοροστατούντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου και συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια θα αναγνωστεί το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.
Στις 11 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γαλλίας. Στη συνέχεια, θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, με θέμα “Το μήνυμα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) και οι αξίες της Ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης”.
Στις 11.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των πεσόντων και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών, του Πολεμικού Ναυτικού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα μεταβούν με πλωτά μέσα στα νησιά Χελονήσι, Φανάρι και Σφακτηρία, όπου βρίσκονται τα μνημεία των Βρετανών, Γάλλων και Ρώσων πεσόντων αντίστοιχα.
Στις 12 το μεσημέρι οι Φιλαρμονικές Πύλου – Νέστορος, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων θα παιανίσουν εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της Πύλου. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει υποστολή των σημαιών.
Τέλος, στο πλαίσιο των εορτασμών βρίσκεται στο λιμάνι της Πύλου και η φρεγάτα του Π.Ν. «Θεμιστοκλής».


Επιμνημόσυνη δέηση στη Γιάλοβα
Χθες, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τελέσθηκε στην Γιάλοβα η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θανόντων Γάλλων από θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832.

Την δέηση τέλεσε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Ειρηναίος Γκουγκούνης, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεοτέρας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Χρήστου.
Παρέστησαν στην εκδήλωση ο Βουλευτής Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Π. Καρβέλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστ. Αναστασόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών Φορέων.

Θυρανοίξια στο ρωσικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο νησί της Σφακτηρίας
Με λαμπρότητα τελέσθηκαν χθες τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ρωσικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη Σφακτηρία.

Την ακολουθία τέλεσαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, πανοσιολ. αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γκουγκούνης και ο αιδεσιμολογιότατος Ιερέας Μιχαήλ Βασίλιεβ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, ενώ το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Καπέλιος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύλου Ηλίας Γουρνάς, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πύλου Θεόδωρος Χαραμαράς, ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση, ο επικεφαλής της ανακαίνισης του Ιερού Ναού Γκιεγκόρ Προχαρτσούκ, ο μέγας χορηγός εργασιών Κυρίλ Γκρόμοβ, ο επιβλέπον αρχιτέκτονας Βλαντίμιρ Νόσοβ, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.
Να σημειωθεί πως ο ρωσικός ξύλινος ναός στη Σφακτηρία είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Χτίστηκε το 1997, ως δώρο του ομογενούς Μιχαήλ Τσάχωφ και του Συλλόγου Ελληνικού Πολιτισμού της Καρελίας στο Πετροζαβότσκ (πόλη 700 χλμ. βόρεια της Μόσχας, χτισμένη στις όχθες της Λίμνης Ονέγκα), προς τιμήν των Ρώσων πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η εκκλησία είναι χτισμένη σύμφωνα με την ορθόδοξη ρωσική αρχιτεκτονική, και τους βολβοειδής τρούλους, αποκλειστικά από ξυλεία που έχει έρθει από τα δάση της Σιβηρίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα σιδερένιο καρφί. Το εσωτερικό είναι λιτό.
Η εκκλησία τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές από καιρικά φαινόμενα, συνεπώς προς αποφυγή κατάρρευσης έγινε και η εν λόγω ανακαίνιση.

Στο Ανάκτορο του Νέστορα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Πρώτος σταθμός της επίσημης επίσκεψης της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος ήταν η επίσκεψής της στο Ανάκτορο του Νέστορα ή Παλάτι του Νέστορα.
Την Πρόεδρο καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας καθώς και και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Με ξεναγούς την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας Ευαγγελία Μιλίτση και τον διακεκριμένο Αρχαιολόγο Jack Davis, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε τον θαυμασμό της για τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου, ενώ εντυπωσιάστηκε με το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Share.

Comments are closed.