Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο στην αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη της Χρυσής Αυγής

0

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα προκάλεσε η απόφαση αποφυλάκισης του Γιώργου Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, με εμπλοκή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
H απόφαση αποφυλάκισης του Γιώργου Πατέλη, έγινε γνωστή χθες και προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Μόλις έναν χρόνο από την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος και τον εγκλεισμό στη φυλακή όλων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που για χρόνια λειτουργούσε με το μανδύα του πολιτικού κόμματος, η απόφαση για την αποφυλάκιση ενός εκ των βασικών στελεχών της ΧΑ, ο οποίος μάλιστα διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία Φύσσα (κατά την κατηγορία, οργάνωσε το τάγμα εφόδου το βράδυ της δολοφονίας), όπως ήταν λογικό, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Μετά απ’ όλα αυτά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε το σκεπτικό της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, που άνοιξε την πόρτα εξόδου από τη φυλακή για τον Γιώργο Πατέλη και συγκεκριμένα .
ο κ. Πλιώτας ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν το δικαστήριο στο να λάβει την απόφαση για αποφυλάκισης με όρους.
Όπως είναι γνωστό ο καταδικασθείς σε κάθειρξη 10 ετών και δύο μηνών για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ζήτησε να αποφυλακιστεί, υποστηρίζοντας ότι το 15χρονο παιδί του αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του κατά πλειοψηφία, ενώ και ο εισαγγελέας της έδρας τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης του πυρηνάρχη Νίκαιας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».
Μετ[α από αυτή τη διακαστική απόφαση ο Γιώργος Πατέλης κατέληξε να αποφυλακίζεται από τις φυλακές Δομοκού, όπου παρέμεινε, όπως είπαμε μόνο για έναν χρόνο, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Mε τη σημερινή όμως παρέμβαση του Αρείου Πάγου η απόφαση αυτή τίθεται υπό έρευνα.
Η απόφαση για την αποφυλάκιση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση της οικογένειας Φύσσα και όχι μόνο. Οι δικηγόροι Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι ο πυρηνάρχης της Νίκαιας έχει παραμείνει στη φυλακή μόνο 30 μήνες (18 ως προφυλακισμένος και 12 ως καταδικασθείς) και καταλήγουν ότι «για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι, όταν είναι ναζιστές».

Share.

Comments are closed.