Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για χειραγώγηση κοινής γνώμης – Αντεπίθεση της κυβέρνησης – Θετική η αντιπολίτευση

0

Η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll.
H πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να περάσει απαιτεί σύμφωνα με το Σύνταγμα 120 ψήφους ασχέτως τού εάν οι αρνητικές ψήφοι είναι περισσότερες από τις θετικές.
Κατά τις πληροφορίες εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για θέματα χειραγώγησης των ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα από τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή το ΜΕΡΑ25 ή το ΚΚΕ ψηφίσουν υπέρ τότε θα γίνει και δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την συγκρότηση της Επιτροπής.
Σημειωτέον πως με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κλιμακώνει την κριτική του προς την κυβέρνηση για πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλούμενος το άρθρο 68 παρ 2 του Συντάγματος (μετά την τελευταία αναθεώρηση) και το άρθρο 144 παρ. 5 του β’ Κανονισμού της Βουλής ζητεί να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη -όπως λέει- εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpiseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κι αυτό παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσκόμισε στοιχεία.
Την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε μέσα από το twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
«Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.


Η αντεπίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική – Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης οι δημοσκοπήσεις
Στην αντεπίθεση αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και την χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης από το 2015, από τότε δηλαδή και για το διάστημα που τη διακυβέρνηση της χώρας είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσέφυγε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να δικαιολογήσει στο εσωτερικό του ακροατήριο την μεγάλη διαφορά που εξακολουθεί να έχει μετά από δύο χρόνια η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα, και υπενθυμίζουν πως με πρόταση της ΝΔ αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα και έδωσε το δικαίωμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για την σύσταση εξεταστικών.
Μάλιστα στην κυβέρνηση θέλουν να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να αποδειχθούν με συγκεκριμένα στοιχεία τα όσα έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο με ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων και τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ, όσο και με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και το “Syriza Channel” που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μέσω Καλογρίτσα. «Τότε προσπαθούσε με στημένους διαγωνισμούς να φτιάξει ελεγχόμενο από τον ίδιο, σύστημα στα ΜΜΕ και δημοσίευε κατά κόρον δημοσκοπήσεις “μαϊμού”», αναφέρει η ΝΔ.
«Με τους ισχυρισμούς τους ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά προσπαθούν να παραστήσουν τον κατήγορο εκεί που είναι κατηγορούμενοι. Επιχειρούν να εμφανιστούν ως τιμητές εκεί που είναι ήδη απολογούμενοι. Το μόνο που καταφέρνουν όμως είναι να θυμίζουν τα έργα και τις παράνομες μεθοδεύσεις της εποχής που κυβερνούσαν οι ίδιοι», έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μιλήσουν με ονόματα και διευθύνσεις για τα όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο αλλά και θα απαντήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία για όλα όσα τους κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα αναφερθούν επίσης στον ρόλο που διαδραμάτισε ο δημοσκόπος Χριστόφορος Βερναδάκης του Αλέξη Τσίπρα, που βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμη και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την εκλογική ήττα του 2019 τον κατηγόρησαν πως έδινε λάθος δημοσκοπική εικόνα για την πραγματική διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Dημοσκοπήσεις “μαϊμού” από ανύπαρκτες εταιρείες που δημοσιεύονταν προεκλογικά στα φερέφωνά της Κουμουνδούρου, με στόχο να εμφανίζεται πλασματικά μικρή η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα και η Χρυσή Αυγή να εμφανίζεται τάχα ως τρίτη δύναμη. Αυτές οι “μετρήσεις” διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, όταν η ΝΔ εξασφάλισε απόλυτη και ευρεία πλειοψηφία στην Βουλή, ενώ το νεοναζιστικό μόρφωμα έμεινε εκτός Κοινοβουλίου», σχολίαζαν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, καταλήγοντας ως εξής: «Θα ήταν σκόπιμο επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί η ΑΥΓΗ δεν εμφανίζει ποτέ την πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι σοβαρές. Εάν αμφισβητεί τα ευρήματα των αναγνωρισμένων εταιρειών σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, γιατί δεν δημοσιεύει τα ευρήματα των εταιριών που εμπιστεύεται»;

ΚΙΝΑΛ: Ναι» στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής- Όλα στο φως
Θετικά αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση το ΚΙΝΑΛ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για «στημένες» δημοσκοπήσεις.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου: «Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν διαχρονικά και αταλάντευτα υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι πάγια και ανεπιφύλακτη η θέση μας: όλα στο φως, για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς.
H στάση μας, αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε
συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» καταλήγει ο κ. Κεγκέρογλου.

Θετική είναι η αντίδρασητουΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επισημαίνει: «Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα.
Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ 25: Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής
«Το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της Δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα “εκδημοκρατίσει”» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Ελληνική Λύση: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί επιτέλους τη δική μας πρόταση-Όλα στο φως
«Εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη «λίστα» χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η Ελληνική Λύση είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες. Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για “δουλεμένες” δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε “αδιαφανείς συναλλαγές”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. Και προσθέτει: «Σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα “δώρα” της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης. Όλα λοιπόν στο φως», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Share.

Comments are closed.