Η Νέα συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ υπογράφεται την Πέμπτη – Τα σημεία «κλειδιά»

0

Συνάντηση στο Μαξίμου είχαν χθες το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λίγο πριν από την αναχώρηση του τελευταίου για την Ουάσιγκτον, όπου θα πέσουν οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνία με τις ΗΠΑ, λίγο μετά την υπογραφή και επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, την οποία χαιρέτισαν και οι ΗΠΑ.
Η συμφωνία, που θα υπογραφεί την Πέμπτη, στην ουσία της είναι το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας και θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας-ΗΠΑ, Νίκο Δένδια και Αντονι Μπλίνκεν και θα έχει πενταετή ισχύ, ενώ στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ’ αόριστον.

Τι αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας για τη συμφωνία
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι υπήρχαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, για αμερικανικές βάσεις, πέρα από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, οι οποίες, όμως, όπως εξήγησε, δεν εξετάζονται σε αυτή την φάση, αλλά «η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον».
Αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσέθεσε ότι η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επίσης, επισήμανε ότι η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά.
«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία», τονίζει.
Όπως αναφέρει, οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις. «Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες».
Ο Ν. Δένδιας τόνισε πως «η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας, και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν τα κονδύλια από το Κογκρέσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων».
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας, όπως εξήγησε χθες ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο «Βήμα», αναμένεται και ισχυρή πολιτική δήλωση από τον Αντονι Μπλίνκεν, η οποία θα έχει τρία βασικά σημεία, με ένα από αυτά να αφορά τη στάση της Τουρκίας και τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης – που με τη σειρά της συμπληρώνεται από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους βόρειους γείτονες μας, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία. Και έπονται άλλες». Αυτή η προαναγγελία του υπουργού Εξωτερικών, υποδηλώνει την ωρίμανση των σχεδίων της Αθήνας να σφυρηλατήσει έτι περαιτέρω τη διπλωματική ασπίδα που χτίζει μέσα από τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας
Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα «συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ», ο κ. Δένδιας σημειώνει πως «αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».

Share.

Comments are closed.