Αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα ο Ευάγγελος Αποστολάκης – Εξαιρετική η συμφωνία με τη Γαλλία και η επιλογή των γαλλικών φρεγατών

0

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης και κατά δήλωση του Αλέξης Τσίπρα στενός συνεργάτης του, παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την Ελληνογαλική συμφωνία και την επιλογή φρεγατών και αεροσκαφών.
Ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στη Βραδυνή της Κυριακής επισημαίνει ότι ο συνδυασμός των φρεγατών Belh@rra με τα αεροσκάφη Rafale είναι ιδανικός και θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον έλεγχο της περιοχής και τις επιχειρήσεις.
«Η επιλογή είναι η καλύτερη δυνατή. Το πλοίο είναι εξαιρετικό και αυτό είχε επιλέγει και από εμάς» σημειώνει τονίζοντας πως «το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει σε μία νέα εποχή στον τομέα των αεροναυτικών επιχειρήσεων».
Ερωτώμενος δε ο κ. Αποστολάκης για πιθανή υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην απαντήσει, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία τελικά καταψήφισε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, εντοπίζοντας δύο σοβαρά προβλήματα στη συμφωνία.
«Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Για τη θάλασσα, εκεί που έχουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων, προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως δεν τα αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, η κρίση που είχαμε πρόσφατα οφείλεται στο ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα διακηρύξαμε με την Αίγυπτο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συμβάλει;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει αρνητικά.
Το δεύτερο αρνητικό σημείο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι το άρθρο 18. «Το Σαχέλ πρέπει όντως να στηριχθεί. Από ποιους όμως; Από τη μικρή Ελλάδα; Και μάλιστα όχι σε σώματα υποστήριξης αλλά σε σώματα μαχίμων;».
Τέλος στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ των άλλων υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας δε για το οικονομικό κόστος είπε: «Ο κ.  Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες».

Share.

Comments are closed.