Γαλλία: Ένοχος ο Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά – Στη φυλακή για τουλάχιστον ένα χρόνο

0

Δικαστήριο του Παρισιού επέβαλε στον πρώην πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον, αφού τον έκρινε ένοχο για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012.
Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη του Σαρκοζί τη φετινή χρονιά. Ο Σαρκοζί καταδικάσθηκε την Μαρτίου σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στην λεγόμενη υπόθεση των “υποκλοπών”.
Ο Νικολά Σαρκοζί θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απόφασης του δικαστηρίου ανακοίνωσε ο συνήγορ;Oς του Τιερί Ερζόγκ.
Στις 15 Ιουνίου ο Νικολά Σαρκοζί είχε περάσει το κατώφλι του Πλημμελειοδικείου του Παρισιού και είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα κι ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατείας του 2012, όταν διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.
Είχε τονίσει επίσης ότι ευθυνόταν για την πολιτική κατεύθυνση της εκστρατείας, όχι όμως και για την οργάνωση των συγκεντρώσεων, την παραγωγή του υλικού και την πληρωμή των λογαριασμών.
Οι εισαγγελείς, στο παραπεμπτικό βούλευμά τους, παραδέχτηκαν πάντως ότι, από την έρευνα δεν αποδείχτηκε ότι ο Σαρκοζί οργάνωσε ή ενεπλάκη στην παράνομη χρηματοδότηση, όμως είχαν πει ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την υπέρβαση των εξόδων, από την οποία επωφελήθηκε. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε πριν περίπου έναν χρόνο, στις 23 Νοεμβρίου του 2020 συγκεκριμένα, ενώπιον δικαστηρίου στο πλαίσιο της λεγόμενης “υπόθεσης των υποκλοπών“, δίπλα σ’ έναν φίλο του δικηγόρο και σ’ έναν πρώην υψηλόβαθμο δικαστικό.
Πριν απ’ αυτόν, μόνον ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Ζακ Σιράκ, είχε δικαστεί – και καταδικασθεί το 2011 σε δύο χρόνια με αναστολή για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, αλλά ο Σαρκοζί είναι ο πρώτος αρχηγός του κράτους που κατηγορήθηκε για διαφθορά.
Οι γαλλικές αρχές είχαν παρακολουθήσει συνομιλίες του Σαρκοζί και του δικηγόρου του Τιερί Χέρτζογκ, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για χρηματοδότηση της καμπάνιας του Σαρκοζί και από τον Μοαμάρ Καντάφι της Λιβύης. Εντόπισαν έτσι επαφές που γίνονταν μέσω κινητών καταχωρισμένων σε άλλα ονόματα (του Σαρκοζί ήταν στο όνομα Πολ Μπισμούθ).

Share.

Comments are closed.