Γερμανικές Εκλογές: Το πρώτο exit poll δείχνει ισοπαλία Σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών

0

Ισοπαλία με ποσοστό 25% για τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δίνει η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος που ανακοίνωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.
Αναμένεται ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επικρατέστεροι για στο αξίωμα του καγκελαρίου είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 26% των προθέσεων ψήφου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%.
Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.
Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ -επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)- κατάφερε να κερδίσει τις τέσσερις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, καθορίζοντας την πολιτική της Γερμανίας.
Είναι η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας μετά τον Χέλμουτ Κολ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των Exit Polls (κλικ για να μεγαλώσουν οι εικόνες)

Με βάση τα Exit Poll και με βάση το γεγονός ότι οι δυο μεγάλοι μονομάχοι έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα επαναλάβουν το μεγάλο συνασπισμό τότε οι πιθανοί συνασπισμοί που μπορούν αν δημιουργηθούν θα περιλαμβάνουν τρία κόμματα και μπορεί να είναι:

  • Συνασπισμός Jamaika με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), τους Πράσινους (GRÜNE) και τους Φιλελεύθερους (FDP)
  • Συνασπισμός Ampel με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους (GRÜNE) και τους Φιλελεύθερους (FDP)

και με ελάχιστες πιθανότητες οι:

  • Συνασπισμός Kenia με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους (GRÜNE)
  • Συνασπισμός Deutschland με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP)

Share.

Comments are closed.