Φώφη Γεννηματά: Χωρίς Κίνημα Αλλαγής δεν θα υπήρχε σήμερα ΠΑΣΟΚ – Όχι στις «κεντρώες αυταπάτες» του Μητσοτάκη και τον «τυχοδιωκτισμό» του Τσίπρα

0

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αφήνει σαφείς αιχμές για τους συνυποψήφιους της στις επερχόμενες εκλογές του κόμματος, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική τους.
«Δεν είναι αποδεκτό υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής να αντιπολιτεύεται το κόμμα του και όχι την κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους της στις επερχόμενες εκλογές του κόμματος.
«Κάναμε τον κόσμο να νοσταλγεί και όχι να βρίζει το ΠΑΣΟΚ» τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής που ύστερα από έξι χρόνια στο τιμόνι διεκδικεί εκ νέου την προεδρία του κόμματος.
Σε ότι αφορά την εκτίμηση ότι «αποκαθηλώνει» του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είχε πνιγεί υπερχρεωμένο υπό το βάρος των επιθέσεων και των συκοφαντιών από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως η ίδια πήρε «τα ρίσκα και το κόστος για την αναγκαία υπέρβαση (…). Χαίρομαι όμως όταν αυτοί που τα έλεγαν εμφανίζονται, έστω και όψιμα, έστω και για ψηφοθηρικούς λόγους, υπερασπιστές του. Όμως δεν μπορώ να μην αναδείξω ότι οι ίδιοι άνθρωποι που πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ, σήμερα πυροβολούν το Κίνημα Αλλαγής». Η Γεννηματά αφήνει πλέον σαφείς αιχμές για τους συνυποψηφίους της, λέγοντας πως «κανείς δεν θα συνεχίσει να πορεύεται κρυπτόμενος». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μάλιστα, θέτει ξεκάθαρα θέμα πολιτικού διακυβεύματος, λέγοντας πως «η μετατροπή της παράταξης σε πολιτικό παράρτημα άλλων κομμάτων θα μας οδηγήσει στη διάσπαση και την παρακμή». Ασκεί, παράλληλα, σκληρή κριτική τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για τις «κεντρώες αυταπάτες» του πρώτου και τον «τυχοδιωκτισμό» του δεύτερου.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Γεννηματά

Είστε έξι χρόνια πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ζητάτε ανανέωση της εντολής στο πρόσωπό σας. Γιατί κάποιος ψηφοφόρος να επιλέξει εσάς;
Ζητώ τη νέα εντολή για να κατακτήσουμε τον κοινό μας στόχο. Στις εθνικές εκλογές που έρχονται η παράταξή μας να αναδειχθεί και πάλι ισχυρή, πρωταγωνιστής, εγγυητής της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Οπως μας αξίζει. Στόχος όμως που προϋποθέτει την ενότητα, την καθαρή προοδευτική ταυτότητα, την αυτόνομη πορεία μας απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το εγγυάται η ως τώρα πορεία μου. Γιατί το 2015 ανέλαβα μια παράταξη σε παρακμή, βαθιά διχασμένη, στα όρια της εξόδου από τη Βουλή. Διασφάλισα την ενότητα, ενίσχυσα τις δυνάμεις της, οδήγησα στον υπερδιπλασιασμό των εκλογικών ποσοστών της, με συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα του τόπου, όπως αναγνωρίζουν ακόμη και οι αντίπαλοί μας. Οσοι βάλαμε πλάτη ενώσαμε, δεν διαιρέσαμε· προσθέσαμε, δεν αφαιρέσαμε. Κάναμε τον κόσμο να νοσταλγεί και όχι να βρίζει το ΠΑΣΟΚ. Η παράταξή μας μεγαλώνει από αναμέτρηση σε αναμέτρηση.

Από εδώ και πέρα όμως τι γίνεται;
Τώρα έχουμε τις δυνάμεις και την ευκαιρία, μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Να αλλάξουμε επίπεδο. Τώρα που οι πολιτικές της Δεξιάς χτυπούν την κοινωνία. Τώρα που όλοι βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε ως αντιπολίτευση. Τώρα που η σοσιαλδημοκρατία δικαιώνεται και επανακάμπτει σε διεθνές επίπεδο. Να είμαστε εμείς που θα γκρεμίσουμε την κυριαρχία της μητσοτακικής Δεξιάς και θα οδηγήσουμε με ασφάλεια τη χώρα και την κοινωνία στις μεγάλες αλλαγές που εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον. Σε μια Ελλάδα με ανάπτυξη, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Με πρώτο στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Να φέρουμε τη Νέα Αλλαγή με το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Προϋπόθεση όμως να μη θέσουμε σε κίνδυνο την ενότητά μας και να μη θολώσει η σύγχρονη προοδευτική πολιτική μας ταυτότητα. Γιατί τότε οι συνέπειες για την παράταξή μας θα είναι καταστροφικές. Γιατί η μετατροπή της παράταξής μας σε πολιτικό παράρτημα άλλων κομμάτων θα μας οδηγήσει στη διάσπαση και την παρακμή. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Αυτή την πορεία συνεχούς ανόδου και νίκης την εγγυώμαι. Αυτή η πορεία απαιτεί στιβαρό πηδάλιο, προσήλωση στον προορισμό. Αυτό θα σηματοδοτήσει η επανεκλογή μου. Με ένα κόμμα όπου λόγο και συμμετοχή θα έχουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, γιατί οι αλλαγές ξεκινούν από μας.

Ο προεκλογικός αγώνας στο Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει – ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος τη Δευτέρα δημοσιοποίησε τη διακήρυξή του. Πώς είδατε τις θέσεις του;
Πιστεύω ότι αυτή η εκλογική διαδικασία είναι εξόχως πολιτική. Όποιος νομίζει ότι θα μεταβληθεί σε επικοινωνιακό show είναι βαθιά νυχτωμένος. Εγώ εξακολουθώ να δείχνω τον ήλιο και κάποιοι λυπάμαι που κοιτάζουν το δάχτυλο. Όλοι οι υποψήφιοι οφείλουν να τοποθετηθούν καθαρά και να παρουσιάσουν θέσεις πάνω στα κρίσιμα ζητήματα. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Εκεί θα αποκαλυφθούν οι πολιτικές διαφορές μας. Κανείς δεν θα συνεχίσει να πορεύεται κρυπτόμενος. Ούτε είναι αποδεκτό υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος να αντιπολιτεύεται το κόμμα του και όχι την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κανένας δεν θα ξεγελάσει τον κόσμο της παράταξης.

Λένε συχνά πως το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα γερασμένο κόμμα. Μπορούν αυτές οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να προσελκύσουν τους νεότερους στον κεντροαριστερό χώρο;
Παράταξη χωρίς τη νέα γενιά δεν έχει μέλλον. Ως πρόεδρος προσπαθώ να συνθέσω νιάτα και εμπειρία. Έδωσα χώρο και χρόνο στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της κρίσιμες θέσεις στο Κίνημα, να δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες και να αποδείξει τις ικανότητές της. Έτσι θα συνεχίσω. Νιώθω σε μεγάλο βαθμό δικαιωμένη για τους νέους που μένουν και παλεύουν χωρίς να έχουν ζήσει τις καλές μέρες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ή να έχουν ασκήσει κυβερνητική εξουσία. Δεν έχουν να διεκδικήσουν τίποτε άλλο παρά τα όνειρά τους και τις ιδέες τους. Είναι στο κέντρο της πολιτικής μας οι ίσες ευκαιρίες για τους νέους. Ίσες ευκαιρίες για τη γνώση και την παιδεία, για αξιοπρεπή εργασία, για να ανοίξουν τα νέα ζευγάρια το δικό τους σπίτι.

Για μας η ανανέωση δεν είναι σύνθημα, είναι διαρκής πράξη. Τους καλώ να ακούσουν όσα έχουμε να πούμε, να έρθουν να συζητήσουμε και να δώσουν δύναμη με την ψήφο τους στην επανεκκίνηση του Κινήματος. Να το κάνουν πολιτικό τους σπίτι.

Σ’ αυτή την προεκλογική συζήτηση, προβάλλεται αίτημα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν, τελικά, επιλογή σας η «αποκαθήλωση» του ονόματος και του σήματος του ΠΑΣΟΚ;
Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αρκετά με τα απαράδεκτα επικοινωνιακά κόλπα. Αν δεν υπήρχε το Κίνημα Αλλαγής δεν θα υπήρχε και ΠΑΣΟΚ σήμερα. Θα είχε πνιγεί υπερχρεωμένο υπό το βάρος των επιθέσεων και των συκοφαντιών από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πήρα τα ρίσκα και το κόστος για την αναγκαία υπέρβαση, κάτι που ισχύει επιτακτικά και σήμερα. Αυτό όποιος διεκδικεί την ηγεσία οφείλει να το γνωρίζει πολύ καλά. Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έφυγε. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ φωτίζει τον δρόμο μας.

Πορευόμαστε με τις αρχές και τις αξίες του, τιμούμε και αναδεικνύουμε τη διαχρονική πορεία του. Εμείς ποτέ δεν πιστέψαμε και κυρίως δεν είπαμε δημόσια ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, ότι έκλεισε τον κύκλο του, ποτέ δεν είπαμε να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργηθεί το νέο. Χαίρομαι όμως όταν αυτοί που τα έλεγαν εμφανίζονται, έστω και όψιμα, έστω και για ψηφοθηρικούς λόγους, υπερασπιστές του. Όμως δεν μπορώ να μην αναδείξω ότι οι ίδιοι άνθρωποι που πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ σήμερα πυροβολούν το Κίνημα Αλλαγής. Μην προκαλούν λοιπόν τη βάση και τους ανθρώπους που έβαλαν πλάτη για να είμαστε σήμερα εδώ. Ως εδώ και μη παρέκει.

Είδαμε πως ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε συμβολικές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ – και δεν είναι η πρώτη φορά. Σας ενοχλεί η αντιγραφή;
Πρόκειται για τυχοδιωκτισμό. Νομίζουν ότι θα κερδίσουν κάτι μιμούμενοι τα χρώματα και τα συνθήματά μας. Μάταιο. Απλά εκτίθενται. Δείχνουν την πολιτική τους φτώχεια. Γιατί αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα, τις πολιτικές και το έργο μας. Τσίπρας και Μητσοτάκης συμπορεύονται στον μιμητισμό όπως έκαναν και με τις αποστασίες.

Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως διατυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι, αν δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία στην απλή αναλογική, να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Εσείς, από την άλλη, μιλάτε για προοδευτική διακυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό, επί της ουσίας, για τη στάση σας απέναντι στις συνεργασίες;
Μητσοτάκης, Τσίπρας και τα παπαγαλάκια τους επιχειρούν να στήσουν ένα τεχνητό δίπολο στις εκλογές, να πολώσουν για να κρύψουν τη γύμνια της πολιτικής τους. Κοινή τους επιδίωξη η συρρίκνωσή μας.

Στον εκλογικό στόχο μας αναφέρθηκα ήδη. Αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, που αρχίζει να γίνεται κοινωνικό αίτημα, ισχυρό Κίνημα Αλλαγής. Εμείς είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη Δεξιά. Εμείς δεν θα γίνουμε ορντινάντσα κανενός. Μόνο στο πλαίσιο της δικής μας εντολής, μετά από ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και με πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορούμε να επιβάλουμε προοδευτικές λύσεις στη διακυβέρνηση της χώρας. Αλλιώς καμία συνεργασία δεν έχει νόημα, γιατί δεν θα προσφέρει ουσιαστικά στη χώρα και στον λαό.

Εδώ και χρόνια οι δημοσκόποι διαπιστώνουν εκροές ψηφοφόρων του προοδευτικού κέντρου προς τη ΝΔ. Θεωρείτε πως αυτό μπορεί να αρχίσει να αντιστρέφεται μετά τον ανασχηματισμό και τις πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει πια το βαθιά συντηρητικό πρόσωπό της. Το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχθηκε αδύναμο και ανίκανο να προσφέρει λύσεις, να προστατεύσει τους πολίτες. Διακρίνεται μόνο στις μπίζνες και στις απευθείας αναθέσεις. Αναστηλώνει κομματικό κράτος. Ο ανασχηματισμός επικύρωσε τη δεξιά στροφή. Και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους είχαν ακόμη αυταπάτες περί δήθεν κεντρώου Μητσοτάκη. Ναι, είμαι απόλυτα πεισμένη ότι όσοι δεν έχουν συμφέροντα από αυτή την κυβέρνηση και προέρχονται από τον χώρο μας επιστρέφουν στις ρίζες τους. Πολλοί προοδευτικοί πολίτες ψήφισαν ΝΔ το 2019 για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια επένδυσαν προσδοκίες στο δήθεν κεντρώο και μεταρρυθμιστικό προφίλ που φιλοτέχνησαν με το αζημίωτο πολλοί και για μεγάλο διάστημα. Σήμερα βλέπουν ότι ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους. Βρισκόμαστε στον πρόλογο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, στην οποία θέλουμε να είμαστε εκεί ως πρωταγωνιστές. Τώρα που αλλάζουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της κοινωνίας, αλλάζουν και οι πολιτικοί συσχετισμοί προς τα πάνω και γρήγορα θα φανεί. Τώρα είναι η ώρα. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η Δεξιά δεν αλλάζει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει. Και το αποδεικνύει σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, με αλαζονεία και αναποτελεσματικότητα.

Share.

Comments are closed.