Στην αυστραλιανή Maquarie έναντι 2,1 δισ. ευρώ το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα

0

Στην Maquarie έναντι ιλιγγιώδους τιμήματος (enterprise value) 2,116 δισ. ευρώ καταλήγει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, που σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα 8 μηνών χωρίς καθυστερήσεις, η αυστραλιανή εταιρεία κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά μεταξύ των 9 επενδυτών, που εκδήλωσαν προκαταρκτικό ενδιαφέρον και των 4 επενδυτικών κολοσσών που συμμετείχαν στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Όπως αναφέρει το Capital.grη προσφορά των Αυστραλών της Maquarie ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.
Πηγές της επιχείρησης έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ ενώ πρόσθεταν πως με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (ο λόγος του χρέους προς τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθεί κάτω από το 3) ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Share.

Comments are closed.