Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα… 10 Σεπτεμβρίου του 1943. Έγινε η μάχη του Αετού

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1943, έγινε η μάχη του Αετού ανάμεσα στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και στους αντάρτες του Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλου, τον οποίο βλέπουμε έφιππο στη φωτογραφία.

Τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής: Μετά την ιταλική συνθηκολόγηση στόχος των ανταρτικών ομάδων ήταν ο αφοπλισμός των ιταλικών δυνάμεων που έδρευαν στην Κυπαρισσία. Οι κινήσεις των ανταρτών στην περιοχή ανησύχησαν τη γερμανική διοίκηση, η οποία διέταξε το γερμανικό τάγμα (116 Επιλαρχία Αναγνωρίσεως) που έδρευε στο Δώριο να στείλει δύο μικρά αποσπάσματα της τάξεως των 25 ανδρών, το ένα προς τον Αετό και το άλλο προς το Πιτσά (Σιτοχώρι). Τα αποσπάσματα αυτά χτυπήθηκαν ταυτοχρόνως από τους αντάρτες και εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά. Σκοτώθηκαν 30 Γερμανοί και πιάστηκαν 15 αιχμάλωτοι, ενώ πάρθηκαν λάφυρα 50 όπλα και 2 μυδράλια.
Την επομένη ημέρα ο Αετός βομβαρδίστηκε με πυρά πυροβολικού και ισχυρές γερμανικές δυνάμεις ανέβηκαν στο χωριό και δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Έκαψαν σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού και το σχολείο, μόνο η εκκλησία γλίτωσε. Οι περισσότεροι κάτοικοι πρόλαβαν και έφυγαν από το χωριό, όμως κάποιοι γέροντες που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν κάηκαν ζωντανοί.
Γερμανική δύναμη από το Δώριο πήγε και στο Πιτσά με σκοπό να κάψει κι αυτό το χωριό. Όταν όμως βρέθηκαν μπροστά στις γυναίκες του χωριού να περιποιούνται τους νεκρούς Γερμανούς, περιορίστηκαν στο να τους παραλάβουν χωρίς να εφαρμόσουν αντίποινα.

Share.

Comments are closed.