Καμπούλ: Πάνω από 60 νεκροί και 150 τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο – Tην ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε ο ISIS

0

Τουλάχιστον 60 Αφγανοί πολίτες και 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, και ακόμη 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανέφεραν η εφημερίδα Wall Street Journal και το Sputnik, επικαλούμενοι μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί συνεχίζουν να αναθεωρούνται προς τα πάνω.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox οι 11 από τους 12 αμερικανούς στρατιώτες ήταν πεζοναύτες.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.
Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το βράδυ στα προάστια της Καμπούλ.


Λίγο νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έκαναν λόγο για μια τρίτη έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ στην αφγανική πρωτεύουσα, σε συνέχεια των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Απειλεί με αντίποινα το Πεντάγωνο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα στο Αφγανιστάν. «Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοί συνδέεται με αυτή, θα τους καταδιώξουμε», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες»  απειλές.

Οι ΗΠΑ «δεν θα πτοηθούν»  από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα αγαπημένα πρόσωπα και τους συναδέλφους όλων εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Καμπούλ σήμερα» , ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όστιν. «Δεν θα αποθαρρυνθούμε από την αποστολή που έχουμε αναλάβει» , συμπλήρωσε.
Η βομβιστική επίθεση «έδειχνε»  εξαρχής τον ISIS-K
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε νωρίτερα ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, συμπληρώνοντας ότι σημειώθηκε τουλάχιστον μία ακόμη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, στην πύλη, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πριν από λίγο φόβους για περαιτέρω επιθέσεις στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.


«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό θυμάτων Αμερικανών και αμάχων», έγραψε ο Κίρμπι σε ανάρτηση στο Twitter.


Σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν εξαρχής ακράδαντα το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) βρίσκεται πίσω από την επίθεση, δήλωσε την Πέμπτη πηγή εξοικειωμένη με τις ενημερώσεις του Κογκρέσου για το Αφγανιστάν. Μια δεύτερη πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι εξοικειωμένη με τις υπηρεσίες πληροφοριών είπε ότι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ερευνά, η επίθεση στο αεροδρόμιο έχει «όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα»  μιας επίθεσης του ISIS-K.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να «φύγουν αμέσως» .
Ο Μοχάμαντ Νάεμ, ένας εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν είπε στο Sputnik ότι το ισλαμικό κίνημα δεν γνώριζε ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και δεν απέκλειε την εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους.
Το βρετανικό δίκτυο Sky News μετέδωσε λίγο νωρίτερα, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, πως η δεύτερη έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο.
«Ήταν μια πελώρια έκρηξη, ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε έξω από μια πύλη του αεροδρομίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Μιλάντ. «Όταν οι άνθρωποι άκουσαν την έκρηξη, προκλήθηκε πανικός. Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος που περίμενε», είπε ένας άλλος μάρτυρας που είδε «έναν άνδρα να τρέχει κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί».

Share.

Comments are closed.