Οι ΗΠΑ φέρνουν χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν σε Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία

0

Στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια φέρνουν οι ΗΠΑ και οι λοιποί σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, πολλούς από τους συνολικά 12.000 Αφγανούς πρόσφυγες, συνεργάτες των Δυτικών, οι οποίοι φυγαδεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της εξουσίας στη χώρα της Μέσης Ανατολης, από τους Ταλιμπάν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian η Αλβανία, το Κόσοβο και η Βόρεια Μακεδονία είναι οι τρεις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που συμφώνησαν να φιλοξενήσουν σε Κέντρα Προσωρινής Παραμονής χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης βίζα από τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες που έχουν φυγαδεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό Αφγανών συνεργατών τους, από την Καμπούλ.
Οι άλλες τρεις χώρες που έως τώρα έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και άλλους Δυτικούς Συμμάχους στο ΝΑΤΟ είναι η Κολομβία, το Κατάρ και η Ουγκάντα.
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα σοκαριστικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα βασανιστήρια ακόμα και απαγωγές από τους Ταλιμπάν σε βάρος Αφγανών και ξένων πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας και άλλες περιοχές.
Το Σάββατο, αξιωματούχοι των εξτρεμιστών Ισλαμιστών υποστήριξαν πως “δεν έχουν απαγάγει κανέναν ξένο, αν και ορισμένους τους ανέκριναν προτού τους επιτρέψουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.
«Οι μαχητές μας θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», είπε στο Reuters αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο ίδιος απέκλεισε τις καταγγελίες περί απαγωγών ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε: «Ανακρίνουμε κάποιους από αυτούς προτού φύγουν από τη χώρα».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου Philip Oltermann της βρετανικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «Afghanistan refugees: how many are being evacuated and where will they go?» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.