Μάκης Γιομπαζολιάς*: Πύρινες διαπιστώσεις

0

Μερικές επισημάνσεις, χωρίς πάθος, τώρα που οι φλόγες της πολιτικής απρονοησίας φεύγουν, αφού κατέκαψαν, άλλη μια φορά, ανθρώπους, περιουσίες και δάση.

  • Αν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης των φονικών πυρκαϊών, αυτό απέτυχε.
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι απλοί μαχητές όλων των ειδικοτήτων έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην μάχη μπροστά σε αυτήν την τραγωδία.
  • Ο πρωθυπουργός σωστά ζήτησε συγγνώμη, για τις “αδυναμίες”. Κάτι που του ζητούσαν άλλωστε τα άλλα κόμματα. Προφανώς όμως δεν πρέπει να μείνει σε αυτό.
  • Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέπληξε ευχάριστα, μιλώντας για το πρόβλημα με περισσή σοβαρότητα. Αποδεχόμενος την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Επισημαίνοντας διαχειριστικά λάθη και ανεπάρκειες, που κόστισαν. Και αποκαλύπτοντας έκθεση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, για την βραχυ – μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με σοβαρές αλλαγές σε βάθος. Έκθεση την οποία εκείνος προκάλεσε και η οποία έτυχε διακομματικής αποδοχής. Αλλά ούτε εκείνος ούτε οι σήμερα κυβερνώντες πρόκαμαν να εφαρμόσουν. Καθώς θέλει πολύ χρόνο και πολιτικές αποφάσεις, που δεν υπήρξαν ή απλώς ξεκίνησαν.
  • Πολύ καλή και η δημόσια τοποθέτηση του τρίτου σε δύναμη κόμματος. Μας έχει συνηθίσει άλλωστε το ΚΙΝΑΛ σε σοβαρές θέσεις και προτάσεις.
  • Σωστή η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου( ΠΑΣΟΚ και αυτός ), με περγαμηνές πείρας, ηπιότητας και αποτελεσματικότητας, ως επικεφαλής ειδικής ομάδας, για την πολύπλευρη ανασυγκρότηση της καμένης Εύβοιας. Θα δούμε.
  • Όλα αυτά όμως δεν λύνουν το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και μετά προκοπής των καμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χρειάζονται πολλά κεφάλαια και σοβαρά λυσιτελή σχέδια. Ώρα οι μεγάλοι του χρήματος να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δίπλα στην αξιοποίηση πόρων από το περιβόητο ταμείο ανάκαμψης. Και ώρα η πολιτική ηγεσία, στο σύνολο της, με διακομματική συμβολή, να ανασκουμπωθεί και να δράσει αποτελεσματικά. Άμεσα για να κλείσει πληγές στις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον. Και μεσοπρόθεσμα για να αλλάξει επί τέλους τον αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. “Σπάζοντας αυγά”, με όποιο πολιτικό κόστος.
  • Μακάρι στην συζήτηση που θα γίνει στην Βουλή, για την πύρινη λαίλαπα, να έχουν όλοι τους την ευθυκρισία, να αναγνωρίσουν την ορθότητα των προ ετών λόγων του Γιώργου Παπανδρέου, για τις απειλές από την κλιματική αλλαγή και το πολυδαίδαλο κράτος. Και την ανοησία όλων των πολιτικών του αντιπάλων τότε, να μιλούν για “πράσινα άλογα”. Διότι, αν από τότε συνεννοούνταν όλοι στην σωστή κατεύθυνση, πιθανότατα δεν θα είχαμε ούτε την τραγωδία στο Μάτι ούτε την τωρινή καταστροφή.

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ρεύματος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα 59  προηγούμενα άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Share.

Comments are closed.