Τελικά ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022 κατά 2%

0

Αύξηση του κατώτατου μισθού για φέτος κατά 2% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Η αύξηση αυτή «προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ενώ σημείωσε ότι το ύψος της αύξησης μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό.
«Παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι στον διάλογο που προηγήθηκε οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία.
Οι συνθήκες αυτές ισχύουν, το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 8% φέτος, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά», συμπλήρωσε.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα
Στην Ελλάδα, ο νομοθετημένος από 1/2/2019 κατώτατος μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταβάλλονται 14 μισθοί, αυτό αντιστοιχεί σε 758 ευρώ/μήνα. Με την εγκύκλιο 7613/395-18-02-2019 του υπουργείου Εργασίας ορίστηκε ότι τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η προ του 2012. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος.
Αντίστοιχα από 1-1-2022
, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα (ή 773,5 ευρώ με αναγωγή των 14 μισθών), ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα.

Οι ισχύοντες και οι νέοι μισθοί για άγαμους και έγγαμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες με τις τριετίες,  καθώς και οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων, παρουσιάζονται στον διπλανό πίνακα (κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα).

Share.

Comments are closed.