Κατώτατος μισθού – Πάγωμα ή αύξηση 2% – Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

0

Κρίσιμες θα είναι οι σημερινές διαβουλεύσεις στο υπουργικό συμβούλιο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και τούτο γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να «ανοίξει» τα χαρτιά της σε σχέση με την αναπροσαρμογή ή μη του κατώτατου μισθού. Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να αποφασισθεί αν ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στο υφιστάμενο επίπεδο που βρίσκεται από το Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή στα 650 ευρώ (μικτά) ή αν και πότε θα αυξηθεί.
Χθες, ο υπ. Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως «και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, τάσσονται υπέρ του “παγώματος” του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο».

Οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό
Οι εργοδοτικοί φορείς έχουν επισημάνει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και να μην αυξηθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Στην αντίπερα η ΓΣΕΕ ζητά να επανέλθει φέτος ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και του χρόνου στα 809 ευρώ, ώστε να βρεθούμε στον μέσο όρο της ΕΕ.
Σύμφωνα δε με έρευνα που διενήργησε και παρουσίασε η ΓΣΕΕ, ωστόσο, το 82% των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.
Επιπλέον ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων (83%) εκτιμά ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ τον μήνα μικτά δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μέλος διοίκησης και γραμματέας τύπου και δημόσιων σχέσεων της ΓΣΕΕ, υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι από το 2019 καθηλωμένος στο 48% του διάμεσου μισθού. Θα πρέπει να επανέλθει φέτος στα 751 ευρώ και του χρόνου στα 809 ευρώ, ώστε να βρεθούμε στον μέσο όρο της ΕΕ».

Τι μέλλει γενέσθαι
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το πιθανότερο είναι να προκριθεί το σενάριο της εφαρμογής μια αύξησης τον Ιανουάριο του 2022  και δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αύξηση αυτή να είναι μεγαλύτερη του 2%.

Επιπλέον ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού κατά 2% να συνδυαστεί και μία νέα μείωση των εισφορών, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των καθαρών αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς μία νέα μείωση εισφορών θα αφορά και τις εισφορές του ασφαλισμένων και όχι μόνο των εργοδοτών.
Αναμένομεν!

Share.

Comments are closed.