Εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της γερμανικής Fraport

0

Πρόβλημα προέκυψε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσερχόταν με στόχο να θέσει το κόμμα του σε εκλογικό συναγερμό και να εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης για «νεοφιλελεύθερη ατζέντα», αλλά βρέθηκε να πρέπει να διαχειριστεί την έντονη εσωκομματική διαφωνία σχετικά με την στάση του κόμματος σε ότι αφορά την αποζημίωση της Fraport.
Συγκεκριμένα οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Φίλη, όταν ο τελευταίος εξέφρασε την ρητή και κατηγορηματική διαφωνία του στην προοπτική υπερψήφισης της σύμβασης για την αποζημίωση της εν λόγω εταιρείας, που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία είχαν ιδιωτικοποιηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ –ως «μνημονιακή» υποχρέωση. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νίκο Φίλη ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Βούτσης, ενώ προβληματισμούς εξέφρασαν και άλλα στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά σε ηπιότερους τόνους.
Δεδομένης αυτής της κατάστασης ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τη στάση του Νίκου Φίλη, ενώ η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα της εν λόγω γερμανικής εταιρείας.
Επί της ουσίας, η παρέμβαση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε και άρωμα… Ελληνικού, αφού ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας είχαν καταψηφίσει τη σύμβαση για την επένδυση, με τον Νίκο Φίλη, μάλιστα, να θέτει ζήτημα λειτουργίας των οργάνων και συγκεντρωτικού τρόπου λήψης των αποφάσεων. Τέτοια κουβέντα, άλλωστε, έγινε και χθες και, πέραν του Νίκου Φίλη, κριτική φαίνεται πως εξέφρασαν και άλλα στελέχη που ανήκουν στην λεγόμενη «Ομπρέλα».
Πάντως, επί της αφορμής της διαφωνίας, Φίλης, Βούτσης και Τσακαλώτος
διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αποζημίωση μίας εταιρείας-μαμούθ με 177 εκατομμύρια ευρώ, ως… διαφυγόντα κέρδη λόγω της πανδημίας.
Βέβαια, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και στελέχη της πλειοψηφίας εξήγησαν στους διαφωνούντες αφενός ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας του κόμματος (αφ’ ης στιγμής η Fraport πήρε τα αεροδρόμια επί ΣΥΡΙΖΑ), αφετέρου πως βάσει της σύμβασης που συνομολογήθηκε, η εταιρεία θα κέρδιζε την διαφορά αν πήγαινε στη Διαιτησία.
Τελικά, και για να ηρεμήσουν τα πράγματα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέβασε την συμβιβαστική πρόταση για να δηλώσουν «παρών» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, πρόταση που υιοθετήθηκε με συντριπτικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις οι τρεις προαναφερθέντες ψήφισαν «κατά», ενώ άλλα τρία μέλη του οργάνου απείχαν, σε σύνολο 41 συμμετεχόντων.

Share.

Comments are closed.