Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……19 Ιουνίου 1943. Εκτελέστηκε από την Γκεστάπο ο Κώστας Μπούρας

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, 19 Ιουνίου 1943, εκτελέστηκε το στέλεχος της αντιστασιακής ομάδας «ΜΙΔΑΣ 614», Κώστας Μπούρας, που είχε γεννηθεί στο Μελιγαλά το 1912.

Τελείωσε το Γυμνάσιο Μελιγαλά και κατατάχθηκε το 1933 στην Αστυνομία Πόλεων. Απολύθηκε από την Αστυνομία Πόλεων για λόγους υγείας και το 1940 αποφοίτησε από τη νομική σχολή.
Μυήθηκε στην οργάνωση «ΜΙΔΑΣ 614» του Ιωάννη Τσιγάντε τον Αύγουστο του 1942 και χρησιμοποιήθηκε σύνδεσμος της οργάνωσης αυτής με τις άλλες μυστικές οργανώσεις εθνικής αντίστασης. Μετά τον ηρωικό θάνατο του Ιωάννη Τσιγαντέ ακολούθησε το Συνταγματάρχη Διονύση Ψαρρό.
Προδοθείς από Έλληνες προδότες που ήσαν στην υπηρεσία του κατακτητή συνελήφθη και βασανίστηκε φρικτά επί 50 ημέρες από την Γκεστάπο  για να κάνει αποκαλύψεις. Καμία αποκάλυψη δεν έκανε και υπόμενε καρτερικά τα βασανιστήρια.
Οδηγήθηκε τελικά στις φυλακές Αβέρωφ και Γερμανικό Στρατοδικείο τον καταδίκασε τρεις σε θάνατο, στις 17 Ιουνίου 1943. Δυο μέρες αργότερα στις 19 Ιουνίου 1943 βρίσκεται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μόνο οι ριπές των όπλων των κατακτητών τον έκαναν να λυγίσει.
Αξίζει να σημειώσουμε τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού για τον Κώστα Μπούρα: «Ο Κώστας Μπούρας υπήρξεν εις των μεγαλυτέρων ηρώων της νεωτέρας Ελλάδας».

Share.

Comments are closed.