Κανονικά οι Πανελλήνιες 2021: Μετά την αγωγή και τις αντιδράσεις η ΑΔΕΔΥ εξαιρεί τους καθηγητές από την 24ωρη απεργία

0

Την εξαίρεση από την απεργία της 16ης Ιουνίου όσων εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει (ΕΔΩ),μετά τις αντιδράσεις και την παρέμβαση Κεραμέως, που έθεσε τους συνδικαλιστές ενώπιον των ευθυνών τους.

Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για τους καθηγητές
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Παράλληλα επισημάνθηκε πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν κηρύξει απεργία και θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ την εξαίρεσή της από την αυριανή 24ωρη απεργία. Λίγες ώρες αργότερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έθεσε επιτακτικά το θέμα αυτό, ζητώντας με κατεπείγουσα αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ, οι καθηγητές να εξαιρεθούν.
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε ότι η ΟΛΜΕ θα εξαιρεθεί, αλλά η απεργία θα διεξαχθεί κανονικά.

Τα μέσα μεταφοράς
Σύμφωνα με δήλωση που έκαναν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου κατά την συζήτηση της προσφυγής του υπουργείου Παιδείας τροποποιούνται οι κινητοποιήσεις και σε Μέσα Μεταφοράς. Συγκεκριμένα όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο:

  • Τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00.
  • Στο μετρό και τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα 8 από 9 Σωματεία προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 9:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Την ίδια ώρα, με νεότερη ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε:  ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ να λειτουργήσουν έως τις 10 το πρωί, ακριβώς για να μην υπάρξει πρόβλημα με τους υποψηφίους. Η στάση εργασίας θα γίνει από τις 10:00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας.

Η τοποθέτηση της ΑΔΕΔΥ στο δικαστήριο
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ τοποθετήθηκαν στο δικαστήριο κατά του νομοσχεδίου αναφέροντας πως είναι «αντεργατικό που ουσιαστικά αποτελεί μία ριζική αναδιάρθρωση» ενώ υπογράμμισαν πως με την προσφυγή του το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να κριθεί στο σύνολο της παράνομη η κινητοποίηση.
Από την πλευρά του αιτούντος υπουργείου επισημάνθηκε πως πρέπει το δικαστήριο να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία καθώς «δεν έχει προβλεφθεί προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων». Κατά τους εκπροσώπους του υπουργείου η απεργία γίνεται «σε βάρος των μαθητών» που έχουν ταλαιπωρηθεί λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν και τώρα εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η ΑΔΕΔΥ διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι θα εξαιρεθούν από την κινητοποίηση οι υπάλληλοι τόσο εκπαιδευτικοί όσο και διοικητικοί ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις εξετάσεις των μαθητών. Η συζήτηση στο Πρωτοδικείο θα συνεχιστεί.

ΚΚΕ: Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης – Έφερε το νομοσχέδιο σε περίοδο Πανελλαδικών
«Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έφερε στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, σε περίοδο και σε μέρα που διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την επείγουσα αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας κατά της αυριανής απεργίας.

«Οι εκπαιδευτικοί, όλη αυτή την περίοδο, απέδειξαν στην πράξη την ευθύνη τους απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κρατώντας τα κλειστά, όπως και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων» προσθέτει και καταλήγει τονίζοντας:
«Αυτήν την ευθύνη θα αποδείξουν οι εκπαιδευτικοί και αύριο 16 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής απεργίας και ταυτόχρονα μέρα πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εκπαιδευτικοί στα εξεταστικά κέντρα και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται με τις εξετάσεις, τα συλλογικά όργανα όλων των εργαζομένων γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τον αγώνα τους και να χτίσουν τείχος στις συκοφαντίες και στην επιχείρηση καταστολής και απροκάλυπτων κυβερνητικών-δικαστικών παρεμβάσεων κατά της αυριανής απεργίας».

Share.

Comments are closed.