Reuters: Το HDP της Τουρκίας, καταγγέλλει ότι η δικαστική διαδικασία για το κλείσιμό του είναι πολιτική δίωξη

0

Το φιλοκουρδικό τουρκικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δήλωσε σήμερα πως η δικαστική υπόθεση για το κλείσιμό του λόγω φερόμενων σχέσεών του με μαχητές είναι μια «πολιτική επιχείρηση».
Η υπόθεση, η οποία κατατέθηκε και πάλι σήμερα στο Ακυρωτικό Δικαστήριο από έναν εισαγγελέα, είχε αρχικά επιστραφεί τον Μάρτιο από το Συνταγματικό Δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους, λόγω έλλειψης λεπτομερειών. Η κίνηση του εισαγγελέα τον Μάρτιο είχε αποτελέσει την κορύφωση της μακροχρόνιας καταστολής του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες μέλη του δικάσθηκαν με κατηγορίες κυρίως για τρομοκρατία.
Η Περβίν Μπουλντάν (Pervin Buldan) η μία εκ των επικεφαλής του HDP, δήλωσε πως το δικαστικό σώμα θα πρέπει να ερευνήσει πρόσφατες κατηγορίες για διαφθορά μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων μάλλον, παρά να ανοίξει μια υπόθεση σε βάρος του κόμματός της.
«Μπορούμε να δούμε τον λάκκο στον οποίο έπεσε το δικαστικό σώμα», δήλωσε η Μπουλντάν, μιλώντας σε μέλη του κόμματός της.
«Το δικαστικό σώμα, που δεν μπορεί να επιτεθεί, δεν επιτίθεται στις εγκληματικές οργανώσεις, γίνεται για άλλη μια φορά ασπίδα για τη μαφιόζικη τάξη, ξεκινώντας μια υπόθεση για το κλείσιμο του HDP», πρόσθεσε η ίδια.
Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία κλεισίματος πολιτικών κομμάτων που θεωρούνται απειλή και έχει στο παρελθόν απαγορεύσει μια σειρά άλλων φιλοκουρδικών κομμάτων.
Στο πλαίσιο της τελευταίας προσφυγής ζητείται να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση σε περίπου 500 μέλη του κόμματος και να μπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (Anadolu Agency).
Σε γραπτή δήλωσή του, ο εισαγγελέας αναφέρει πως το HDP διέπραξε εγκλήματα κατά της ανεξαρτησίας του κράτους και της αδιάσπαστης ενότητάς του με τη χώρα και τον λαό.
Σύμφωνα με επικριτές, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας βρίσκεται κάτω από την επιρροή της πολιτικής, μια κατηγορία που το κυβερνών κόμμα AKP και οι σύμμαχοί του, του εθνικιστικου κόμματος MHP, αρνούνται.
Ο αρχηγός του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Devlet Bahceli, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει το κλείσιμο του HDP, δήλωσε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει την επιλογή να επιστρέψει και πάλι το κατηγορητήριο.
«Αυτή η αιματηρή και σκοτεινή σελίδα θα πρέπει να κλείσει και να μην ξανανοίξει ποτέ», δήλωσε σήμερα ο Μπαχτσελί, απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, με τίτλο «Turkeys proKurdish party says closure case ispolitical operation», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.