Οι πιθανές κυρώσεις που εξετάζουν οι 27 της ΕΕ για τη Λευκορωσία μετά την «κρατική αεροπειρατεία» στη Ryanair

0

Τις «πιθανές κυρώσεις» της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας θα συζητήσουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των «27» ήδη βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

  • Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων
  • Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες
  • Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia
  • Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μητσοτάκης για Λευκορωσία: Να μην αφήσουμε να αμφισβητήσει την ενότητά μας
Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει από την Ελλάδα με προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» σχετικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ζήτησε να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε «ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από τη Λευκορωσία» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Ryanair: Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο
Για «κρατική αεροπειρατεία» κατηγόρησε τη Λευκορωσία το αφεντικό της Ryanair, το αεροσκάφος της οποίας υποχρεώθηκε από μαχητικό -υπό την απειλή κατάρριψης, σύμφωνα με ειδικούς -να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ με την πρόφαση «απειλής βόμβας», στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους.
O διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, είπε μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του υπήρχαν και πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο.
Αυτό σημαίνει ότι η Ryanair έχει τα στοιχεία των διαβατηρίων των πρακτόρων αυτών που εξαφανίσθηκαν μετά την αποβίβασή τους και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις έρευνες.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Λιθουανίας δήλωσε ότι 126 επιβάτες αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας και 121 αφίχθησαν τελικά στο Βίλνιους, 5 λιγότεροι Αυτό σημαίνει ότι πλην των Ρομάν Προτάσεβιτς και της 23χρονης συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, κατέβηκαν στο Μινσκ άλλα τρία άτομα ήταν πράκτορες της KGB.

Share.

Comments are closed.