Το «δόλωμα» του Ισραήλ για να αποκαλύψει το δίκτυο των τούνελ και τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

0

Τελικά, το αλαλούμ το βράδυ της Πέμπτης, των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ δεν ήταν τίποτα άλλο από μια στρατιωτική παγίδα που στήθηκε εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια.
Η αλήθεια είναι ότι γύρω στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) ο στρατός του Ισραήλ συγκέντρωσε δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα. Νωρίτερα, δηλώσεις αξιωματικών του ισραηλινού στρατού άφηναν να εννοηθεί πως μια χερσαία επιχείρηση ήταν μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τον ένοπλο τμήμα της Χαμάς που έστελνε βροχή τις ρουκέτες προς τα ισραηλινά εδάφη.

Έτσι ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι.
Όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα της Jerusalem Post, ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέβαλε και εκείνος στο αφήγημα που θα εξέθετε τους αντιπάλους το βράδυ της Πέμπτης. Θυμίζουμε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε πως η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ενέργειες από πλευράς Ισραήλ θα κλιμακώνονταν.
Παράλληλα στον ο επίσημο λογαριασμός στο twitter των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ανάρτηθηκε ένα tweet στο οποίο έγραφε στα αγγλικά: «Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιτίθεται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας».


Αμέσως μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η Washington Post, υπέθεσαν πως αυτό ήταν και η απαρχή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με τίτλους που τόνιζαν πως το Ισραήλ εισέβαλε με στρατό από ξηράς στη Λωρίδα της Γάζας.


Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, χερσαία εισβολή δεν υπήρξε ποτέ. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ με ισχυρές δυνάμεις από τα σύνορα κατάφερε να βγάλει από τα περίφημα παλαιστινιακά τούνελ, το αποκαλούμενο και «μετρό της Χαμάς», τους μαχητές που θα έμπαιναν στην πρώτη γραμμή απώθησης των ισραηλινών στρατευμάτων.
Αυτά τα τούνελ είναι ένα υπόγειο δίκτυο με διασταυρούμενες σήραγγες που επιτρέπουν στο ένοπλο τμήμα της Χαμάς να αποθηκεύει οπλισμό και να κινείται στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τις δυνάμεις του Ισραήλ.
Δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα του 2014 και την τότε πολεμική σύρραξη Παλαιστίνης και Ισραήλ.
Η παγίδα λοιπόν του Ισραήλ πέτυχε να κάνει τη Χαμάς να διατάξει τους μαχητές της να εξέλθουν από τις σήραγγες με αποτέλεσμα οι θέσεις τους να αποκαλυφθούν στον στρατό του Ισραήλ που ξεκίνησε μια ανηλεή επίθεση από αέρος, καθώς και με βαρύ οπλισμό από τα σύνορα.
Επί 40 λεπτά, τα μαχητικά του Ισραήλ βομβάρδιζαν τις θέσεις των μαχητών της Χαμάς καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, στους αντιπάλους τους. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ενόπλων της Χαμάς που έχασαν τη ζωή τους από τους συγκεκριμένους βομβαρδισμούς.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, το tweet και όλη η επικοινωνιακή διαχείρηση από πλευράς Ισραήλ να ήταν σκόπιμη, παρότι μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει στρατιώτες του στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Δείτε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου Yaakov Katz, της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Postμε τίτλο «Did IDF deception lead to massive aerial assault on Hamas’s ‘Metro’?» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Δείτε βίντεο που κυκλοφόρησε ο Ισραηλινός στρατός με τις αεροπορικές επιθέσεις στα τούνελ της Χαμάς

Share.

Comments are closed.