Ιστορική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν:  Οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί

0

«Κοιτάξαμε την άβυσσο της εξέγερσης και του αυταρχισμού, της πανδημίας και του πόνου και ‘Εμείς ο Λαός’ δεν δειλιάσαμε». Αυτή ήταν μια χαρακτηριστική φράση της ομιλίας 65 λεπτών ενώπιον του Κογκρέσου, με την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν γιόρτασε πριν από λίγες ώρες τις 100 πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο, αυτό το συμβολικό ορόσημο.
Η ομιλία Μπάιντεν παρουσιάζει μια μεγάλη, ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική φιλοδοξία. Μετά από ένα πρωτοφανούς έκτασης πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τις υποδομές, παρουσία της Κάμαλα Χάρις και της Νάνσυ Πελόζι, ο Αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα επέκτασης του κράτους πρόνοιας: Καθολική δωρεάν προσχολική αγωγή για όλους, δωρεάν δύο χρόνια κοινοτικού κολεγίου για όλους, επέκταση των υπηρεσιών υγείας, οικογενειακά επιδόματα και φορολογική ενίσχυση φτωχών οικογενειών
«Αυτήν τη χώρα δεν την έκτισε η Γουόλ Στρητ. Την έκτισε η μεσαία τάξη. Και την μεσαία τάξη την έκτισαν τα συνδικάτα», είπε ο Μπάιντεν σε μια αποστροφή της ομιλίας του και συνέχισε: «Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί της μεσαίας και της εργατικής τάξης έχασαν τις δουλειές του στην πανδημία, την ίδια ώρα που 650 δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική έβλεπαν την καθαρή αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται πάνω από 1 τρισ. δολάρια. Τα trickle-down economics ποτέ δεν δούλεψαν. Τώρα, οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν, αλλά αυτή τη φορά δεν θα τις πληρώσει η μεσαία τάξη, αρκετά πλήρωσε αυτή, θα τις πληρώσουν οι πλούσιοι», είπε.
Είναι δεδομένο ότι στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται  η αύξηση των φόρων στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό για επενδύσεις και βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Με τη φορολογική αυτή φορολογική μεταρρύθμιση η διοίκηση Μπάιντεν  έχει στόχο να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα American Families Plan ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί», είπε.
Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η χώρα όταν ανέλαβε αυτός την προεδρία βρισκόταν “σε κρίση”, υγειονομική και οικονομική, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπτη χειρότερη επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο”.
Ωστόσο υπογράμμισε και τον δρόμο που έχει διανύσει.“Έπειτα από 100 ημέρες μπορώ να πω στη χώρα: Η Αμερική προχωρά ξανά”, τόνισε.

Δυο γυναίκες πίσω από τον Πρόεδρο
Για πρώτη φορά στην Ιστορία δύο γυναίκες βρίσκονταν πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο: η Νάνσι Πελόζι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Κάμαλα Χάρις η πρώτη γυναίκα που έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19
Η Αναφέρθηκε ακόμη στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 σε εξέλιξη, μιλώντας για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

Για τις σχέσεις με την Κίνα
Οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν, δεν «επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα», όμως είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα πεδία».

«Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ), του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό» αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών», «θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού» και «δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει κλιμάκωση» με Ρωσία
Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν επιδιώκει την «κλιμάκωση» με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

«Είπα καθαρά στον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους (σ.σ. των Ρώσων) θα έχουν συνέπειες», είπε και συνέχισε «Όμως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα».

Η μεταρρύθμιση της αστυνομίας
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που προβλέπει την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών.

«Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες», συνέχισε, όμως «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ».:15)

Δείτε αναλυτικά την ομιλία (μετά το 8:15′)

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner